Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
De wolken die rover Curiosity aan de hemel van Mars vastlegde, zijn een paar van de meest kleurrijke structuren op de buurplaneet.
Wolken zijn zeldzaam in de dunne droge atmosfeer van onze buurplaneet Mars. Als er zich wolken vormen, dan gebeurt dat doorgaans wanneer de planeet op het verste punt van de zon staat. Maar een Marsjaar geleden – pakweg twee aardse jaren – spotten NASA-onderzoekers de wolken veel eerder dan dat.
Het lukte toen niet het bijzondere wolkenpak in hun volle glorie vast te leggen, maar dit jaar was Marsrover Curiosity er klaar voor. Vanaf het moment dat de ‘vroege wolken’ eind januari over de evenaar van de rode planeet trokken, nam de rover ze onder de loep.
Lees ook:
- Curiosity maakt bijzondere foto’s van Marswolken
- Oorzaak gevonden van mysterieuze bolling in Venus’ wolkendek
IJskristallen
Met name de kleurenfoto’s, die Curiosity met zijn Mastcam maakte, maken een mooi plaatje. De ijskristallen in de wolken verstrooien het licht van de ondergaande zon, waardoor delen van de wispy wolken met verschillende kleuren lijken te glanzen: ze iriseren. De gekiekte wolken zijn een paar van de meest kleurrijke structuren op het verder roodbruine van Mars.
Boven de wolken
De foto’s van de wolken zijn niet alleen mooi, we kunnen er ook het een en ander van leren. Zo wisten de onderzoekers aan de hand van de Curiosity’s kiekjes af te leiden dat de wolken niet alleen vroeg zijn, maar ook veel hoger hangen dan ze verwachtten.
Een exacte hoogte is lastig in te schatten, maar het zou gaan om meer dan 60 kilometer – de hoogte waarop de ‘normale’ Marswolken doorgaans boven het rode oppervlak zweven. Die hoogte, waar het ook kouder is, betekent volgens de onderzoekers dat de vroege wolken waarschijnlijk niet uit waterijs bestaan, maar uit bevroren koolstofdioxide of droogijs.
Bronnen: Jet Propulsion Laboratory via phys.org
Beeld: NASA/JPL-Caltech/MSSS