Maar liefst 98 nieuwe soorten snuitkevers zijn gevonden op Java, Bali en andere eilanden.
Wetenschappers die in de bossen van verschillende eilanden op zoek waren naar snuitkevers (Trigonopterus), vonden bijna 100 nieuwe soorten. Slechts een van de snuitkevers die ze vonden was al in een museum te zien. Alle anderen 98 soorten waren waarschijnlijk nog nooit door mensen gezien.
Een soortgelijke ervaring hadden de biologen al eerder gehad in Nieuw Guinea. Toch waren ze verrast dat op Bali zoveel onbekende soorten voorkwamen – zelfs in gebieden waar veel toeristen komen.
Snel identificeren
De bossen waar de kevers leven, verdwijnen echter snel als de bewoners niet op de hoogte zijn van hun waarde. De wetenschappers wilden de soorten dan ook snel identificeren. Met traditionele methoden kunnen zoveel soorten niet snel worden beschreven. Ze gebruikten daarom een snellere methode om de dieren te omschrijven.
Het is gebruikelijk om een lange beschrijving van een dier te geven, met al zijn eigenschappen én ontbrekende kenmerken. De wetenschappers lieten dat achterwege en maakten alleen een korte beschrijving van het dier, twee goede foto’s en bepaalden de volgorde van een klein stukje DNA. Zo brachten ze de soorten onder de aandacht.
98 nieuwe namen
Natuurlijk moesten er ook 98 namen worden verzonnen. De wetenschappers noemden voor het gemak sommige kevers naar hun vindplaatsen en de Indonesische getallen 1 tot 12. Ook noemden ze een kever naar de beroemde Sir David Attenborough (de kever heet T. attenboroughi), om zijn uitstekende natuurdocumentaires te erkennen.
De wetenschappers hopen dat hun ontdekkingen helpen om de natuur op de eilanden te beschermen.
Bronnen: Zookeys, pensoft via EurekAlert!
Beeld: Alexander Riedel