Er doen heel wat broodjeaapverhalen de ronde omtrent afvalscheiding. We schoppen er vijf onderuit.
Gemiddeld produceren we in Nederland 512 kilo afval per jaar per persoon. Ruim de helft daarvan (51 procent) scheiden we. Maar er bestaan nogal wat misverstanden over wat we nu wel of juist niet in een bepaalde bak mogen gooien. Hieronder vijf aannames over recycling die voor geen meter lijken te kloppen.
‘Al het gescheiden afval wordt uiteindelijk weer samengevoegd’
Dit is een broodjeaapverhaal dat al sinds de jaren negentig hardnekkig standhoudt. Afval dat gescheiden wordt opgehaald, gaat naar verschillende afnemers die door de gemeente worden betaald om het te verwerken.
‘Aardappelschillen mogen niet in de gft-bak’
Aardappelschillen zouden schimmels bevatten die slecht zijn voor het compost dat van gft wordt gemaakt. Dit klopt niet; aardappelschillen kunnen gerust in de groene bak.
‘Bedrukt papier mag niet in de gft-bak’
Oude kranten horen uiteraard bij het oud papier, maar af en toe een krant gebruiken om bijvoorbeeld vleesresten in te wikkelen, kan geen kwaad. Ook op de bodem van de gft-container mag gerust een krant liggen en de labels van theezakjes hoef je niet los te peuteren.
‘Drinkglazen moeten in de glasbak’
Drinkglazen kunnen van vuurvast glas of kristal zijn. Vuurvast glas heeft echter een andere samenstelling dan verpakkingsglas, waardoor het in gesmolten glas brokjes vormt. Kristal bevat loodoxide, wat niet in verpakkingsglas mag zitten. Vandaar dat drinkglazen bij het afval horen, net als theekopjes en keramische jeneverflessen trouwens.
‘Kunststof mag nooit in de groenbak’
Composteerbare kunststof verpakkingen mogen in de groenbak. Maar ze mogen ook bij het restafval. Hun milieuvoordeel schuilt vooral in het feit dat ze van hernieuwbare grondstoffen zijn gemaakt. Gooi ze in elk geval niet bij het plastic, want ze verminderen de kwaliteit van het gerecyclede plastic.
Dit is een fragment uit het artikel ‘De afvalrace’, te vinden in KIJK 1/2016. Dit nummer ligt in de winkel vanaf 17 december 2015 tot en met 20 januari 2016.
Meer informatie:
- YouTube: OMRIN Bedrijfsfilm
- YouTube: Kilo’s lege wijn- en champagneflessen op berg bij Maltha glasrecycling in Heijningen
Tekst: Enith Vlooswijk
Beeld: Corbis/HH