Uit een klein experimentje zou blijken dat ‘baardmicroben’ schadelijke bacteriën kunnen aanpakken.
Vorig jaar kopten verschillende media dat baarden net zo veel bacteriën bevatten als de toiletpot. Dat klinkt nu niet bepaald, nu ja, bepaald niet gezond. Of… toch wel? De BBC komt na een klein experiment, uitgevoerd door microbioloog Adam Roberts, tot de conclusie dat baarden microben bevatten die schadelijke bacteriën juist de das om kunnen doen.
MRSA
Het experimentje borduurt voort op een onderzoek dat in 2014 verscheen in het vakblad Journal of Hospital infections. De wetenschappers namen tijdens deze studie monsters af bij 408 mannen die werkten in een ziekenhuis, met of zonder baard. Hieruit bleek dat de baardloze heren meer vervelende bacteriën op hun kin herbergden, dan de mannen die met een ‘harig bekkie’ rondliepen.
De mannen met het blote-billen-gezicht hadden bijvoorbeeld drie keer meer MRSA-bacteriën op hun snoet dan de heren met een baard. Dit zijn nare ziekenhuisbacteriën, omdat ze resistent zijn tegen veel soorten antibiotica.
Er werden twee mogelijke verklaringen gegeven voor deze vinding. Het kan zijn dat scheren kleine scheurtjes in de huid achterlaat waarin bacteriën zich lekker kunnen voortplanten. De tweede hypothese is dat baarden actief bacteriële infecties te lijf gaan.
100 bacteriën
De BBC besloot het voor het programma Trust me, I’m a doctor verder uit te zoeken. De ‘tv-dokters’ vroegen een klein aantal mannen op straat of ze een monster van hun baard mochten nemen. Deze samples stuurden ze vervolgens naar Adam Roberts, een microbioloog aan de University College London. Hij onderzocht welke bacteriën hij allemaal kon aantreffen op de baarden.
Het lukte Roberts om meer dan 100 verschillende bacteriën te kweken uit de baardharen en een aantal van deze microben zijn volgens de microbioloog goede helpers in de strijd tegen schadelijke bacteriën. Zo werd Staphylococcus epidermidis gevonden, een bacterie waarvan bekend is E. Coli te bestrijden. Roberts toonde ook in zijn lab aan dat dit gebeurde als hij de microbe op E. Coli los liet.
Natuurlijk is het een klein experimentje en is de studie niet gepubliceerd, maar het is een nieuw geluid tegen de claim dat baarden niet goed voor de gezondheid zouden zijn.
Bronnen: BBC News, ScienceAlert