Je handschrift is zo uniek dat het door niets of niemand te kopiëren is – toch? Helaas: dankzij een nieuw geschreven algoritme kan een computer elk handschrift feilloos nabootsen, inclusief onregelmatigheden.
Het programma My Text in Your Handwriting, ontwikkeld aan University College London (UCL), haalt alle unieke eigenschappen en eigenaardigheden uit een stuk handgeschreven tekst. Vervolgens kan het tekst produceren in precies dat handschrift, inclusief een natuurlijk verloop en onregelmatigheden.
Inclusief rommelige details
My Text in Your Handwriting is niet de eerste software die handschriften kan nabootsen. Maar volgens UCL-onderzoeker Tom Haines is het wel de eerste software die de ‘rommelige details’ en unieke onregelmatigheden reproduceert. Dat levert een veel natuurlijkere weergave van een handschrift op.
Bovendien volstaat een stukje papier met wat gekrabbel als input. Verschillende andere programma’s werken met tekst die op een tablet wordt geschreven. Tekst van een tablet levert echter een minder accurate weergave van het handschrift op. De weerstand van het papier plus de eigenschappen die een pen meegeeft, verdwijnen dan.
Prachtig lijkende weergave
De software werkt als volgt. Er wordt een scan gemaakt van een stuk tekst. De tweede stap is dat het verband van het handschrift in kaart wordt gebracht. Dan wordt de tekst virtueel van het papier gehaald – segmentation – en worden de lijnen die de letters vormen, herkend en opgeslagen. In de volgende stap wordt het gescande stuk tekst, inclusief de interpunctie, vergeleken met dezelfde tekst in gewone letters en cijfers.
De gebruiker kan vervolgens op elke letter van de geschreven input-tekst gaan staan met de muis. Onder in beeld is dan te zien welke letter of welk teken het volgens de software is. Klopt hier iets niet, dan kan de gebruiker dat corrigeren. Vervolgens kan hij of zij een nieuwe tekst typen waarvan de software een prachtig lijkende weergave maakt in het betreffende handschrift.
In het handschrift van Shakespeare
Een handgeschreven stuk tekst is een erg persoonlijke vorm van communicatie. Om die echt realistisch te kunnen nabootsen, moeten de onregelmatigheden ook worden meegenomen. Bovendien kan het programma dezelfde zin, zinsnede of woord meerdere keren op telkens iets andere wijze maar in het zelfde handschrift weergeven.
Ook interessant is dat teksten kunnen worden weergegeven in de handschriften van reeds overleden bekende figuren uit het verleden, zoals Shakespeare of Thomas Jefferson. Verder kan het programma ondertiteling maken in verschillende stijlen handschrift bij tv-programma’s, films, of games. Maar ook voor stripboeken en ‘flipbooks’ is de software een uitkomst.
Bronnen: BBC, Visual Computing – UCL
Beeld: Prism UCL/YouTube