De iPhone werkt verslavend. Voor de mensen die de gadget al een tijdje gebruiken zal dat bekend klinken, maar nu is het ook wetenschappelijk aangetoond. Toch is deze verslaving niet per definitie slecht.
Tanya Luhrmann van de Stanforduniversiteit ondervroeg tweehonderd studenten die in bezit zijn van de populaire telefoon van Apple. Een aantal uitkomsten is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Zo gebruikt 85 procent van de ondervraagde de telefoon ook als horloge, en 89 procent als alarmklok. Maar liefst 75 procent is weleens in slaap gevallen met de telefoon naast zich in bed, en 69 procent vergeet eerder zijn portemonnee dan zijn iPhone bij het van huis gaan. De gadget is ook goed voor het zelfvertrouwen; 74 procent voelt zich cool als hij zijn iPhone op zak heeft.
Op de vraag om de eigen mate van verslaving aan het bijzondere mobieltje aan te geven, was 44 procent zelfkritisch. Dit percentage gaf zichzelf op een schaal van één tot vijf – met vijf als totaal verslaafd en één als niet verslaafd – een vier of een vijf.
Luhrmann noemt deze verslaving niet bij voorbaat slecht. “Ik denk niet dat deze verslaving ongezond is. De studenten zijn gewoon gek op hun iPhone.”
Een fors aantal respondenten geeft aan dat het veelvuldig gebruik van de telefoon leidde tot klachten vanuit de relationele sfeer. Maar daar staan ook weer voordelen tegenover. Zo gaven veel studenten aan dat ze beter konden organiseren en dat ze productiever werkten door de iPhone.
Bronnen: LiveScience