We bevinden ons nog een paar dagen in 2018, maar de eerste KIJK-editie van 2019 is vanaf vandaag al te koop! Met in de hoofdrol: kernfusie.
Kernfusie is de grote hoop voor de toekomst: een schone manier van energie opwekken, zonder veel van de nadelen van de huidige kerncentrales. Nu de bouw van de experimentele reactor ITER over de helft is, lijkt die toekomst eindelijk binnen bereik te komen. Jean-Paul Keulen rapporteert vanaf de bouwplaats.
Verder in dit nummer:
- Wie de Zuidpool ontdekte, is bekend. Maar over wie als eerste de Noordpool bereikte, wordt al ruim een eeuw verwoed gediscussieerd.
- De ‘sterke mannen’ uit de wereldpolitiek zuchten volgens sommige psychologen onder een buitengewoon breekbaar ego.
- Vleermuizen leren nieuwe klanken van elkaar. Onderzoekers denken dat dit aanwijzingen kan opleveren over de biologische basis van taal.
- Een B-52 met kernbommen stortte neer bij de stad Goldsboro. Hoe Amerika aan een enorme ramp ontsnapte, lees je in de doorstart van de serie Terugvlucht.
- We staan er zelden bij stil, maar muziek is voor ons mensen een natuurlijke zaak. Hoe zit dat bij andere dieren? Muziekwetenschapper Henkjan Honing probeert het te achterhalen.
KIJK 1/2019 ligt in de winkel tot en met 23 januari. Je kunt het nummer ook online bestellen in onze webshop.