Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
In Nederland zijn op dit moment alleen begraven, cremeren en aan de wetenschap doneren toegestaan. Een wetsvoorstel om resomeren toe te laten, komt eraan. Maar er zijn nog veel meer opties.
1) Cryomeren
Bij cryomeren wordt een lijk gevriesdroogd en valt het daarna in kleine onderdelen uiteen. Het wordt wereldwijd nog niet gedaan; onder meer in Zweden loopt een onderzoek.
2) Ecoleren
Ecoleren is een elektrisch proces dat een lichaam omzet in een biologisch poeder. De door een Iers bedrijf bedachte methode is potentieel een duurzame optie, maar praktische toepassing lijkt nog ver weg.
3) Invriezen
Cryonisten willen zich laten invriezen in de hoop dat ze in de toekomst weer tot leven kunnen worden gewekt. In de Verenigde Staten en Rusland is het al mogelijk om je te laten cryoniseren.
4) Plastineren
Het vervangen van menselijk weefsel door siliconen heet plastineren. Een privéplastinatie is niet toegestaan. Voor wetenschappelijke en educatieve doeleinden mag het wel; denk aan de tentoonstelling Body Worlds.
5) Naar de gieren
Tibetanen kennen de eeuwenoude ‘luchtbegrafenis’, waarbij de doden aan de gieren worden gelaten. Een lichaam wordt naar een rituele plek op een heuvel gebracht, waar de vogels hun taak uitvoeren.
Dit is een kader uit het artikel ‘Duurzaam einde’ te vinden in KIJK 2/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 21 januari tot en met 17 februari.
Meer informatie:
- Advies Gezondheidsraad: Toelaatbaarheid nieuwe vormen van lijkbezorging
- TNO: Milieueffecten van verschillende uitvaarttechnieken (pdf)
- KIJK: Menselijke compost: duurzame lijkbezorging?
- KIJK: ‘Doodskist geeft nieuw leven’
- KIJK: Wat gebeurt er met de protheses van overledenen?
Tekst: Elleke Bal
Beeld: Getty Images