Kun je geen beelden oproepen? Dan heb je misschien aphantasia, een onlangs gedefinieerde aandoening.
Stel je voor: je zit heerlijk op een terrasje, de zon gaat langzaam onder. De ober komt aangelopen met een koud drankje. Kun je deze situatie niet voor de geest halen? Je bent zeker niet de enige. Volgens onderzoekers is 1 op de 50 mensen niet in staat beelden op te roepen in het hoofd. Deze aandoening heeft nu een naam gekregen: aphantasia.
Geluiden, beelden, geuren
Al in 1880 komt Sir Francis Galton erachter dat sommige mensen hier last van hebben, maar veel aandacht krijgt dit fenomeen niet. Volgens cognitief neuroloog Adam Zeman is dit wel nodig; hij definieert de aandoening in zijn laatste studie, die onlangs is verschenen in het blad Cortex. Hierin worden de ervaringen van 21 mensen die lijden aan aphantasia gedeeld.
Tom Ebeyer is er één van. Hij kan al zijn hele leven geen geluiden, beelden of geuren voor de geest halen. De 25-jarige Canadees heeft altijd gedacht dat niemand dit kon, totdat zijn vriendin tussen neus en lippen door vertelde dat zij hier wel toe in staat was.
Samenwerkende hersendelen
Maar hoe kom je aan deze aandoening? Dit is lastig uit te vogelen. Bij visualisatie spelen te veel hersendelen een rol om de boosdoener meteen aan te kunnen wijzen. Zo ordenen de pariëtale en frontale kwab de informatie die voor de geest moet worden gehaald en graven de temporale en occipitale kwab de herinneringen aan dat beeld op. Meer onderzoek is nodig en professor Zeman zal hier de komende jaren zoet mee zijn. Kortom: wordt vervolgd.
Denk jij hier ook last van te hebben? Plaats dan een berichtje hieronder!
Bronnen: Cortex, University of Exeter via EurekAlert!