Het klinkt als Hannibal Lecter-praktijken, maar het is echt: wetenschappers zijn erin geslaagd om van vermalen organen stevig papier te maken.
Slagers blijven vaak met vleesresten over waar ze niks mee kunnen. En dus gooien ze het weg. Maar het zou veel beter (en duurzamer!) zijn als er nog iets mee kan worden gedaan, iets nuttigs. En dat is precies wat onderzoekers van Northwestern University van plan zijn. Ze zijn erin geslaagd om van vermalen dierenorganen stevig papier te maken dat ooit wonden zou kunnen helen.
Eureka!
Zoals dat vaak gaat met uitvindingen, is ook deze bij toeval gedaan toen wetenschapper Adam Jakus 3D-printerinkt knoeide. Hij wilde inkt maken waarmee eierstokken 3D kunnen worden geprint. Toen hij het geknoeide spul wilde schoonmaken, kwam Jakus erachter dat de inkt zich al een stevig en droog vel had gevormd. Toen begon er een lampje te branden.
Papier-maché
Jakus en zijn team gingen vervolgens aan de slag met verschillende organen, waaronder eierstokken, baarmoeders, nieren en levers, afkomstig van koeien en varkens. Eerst werden speciale eiwitten – de extracellulaire matrix genoemd – van deze organen onttrokken.
Deze eiwitten, die organen hun unieke vorm geven, werden daarna gedroogd en vervolgens gemixt met een speciaal polymeer om uiteindelijk het nieuwe papiersoort te krijgen. In principe is het een soort papier-maché alleen in plaats van lijm te gebruiken, worden er nu, eh, resten vermalen organen aan het papier toegevoegd.
Het papier is erg flexibel, zowel droog als nat, en er kan zelfs een origami kraanvogel mee worden gemaakt:
Wonden genezen
Maar wat helemaal bijzonder is aan dit papier is dat het bepaalde eigenschappen van de organen behoudt waar de eiwitten van afkomstig zijn. Zo wisten de wetenschappers in het lab succesvol hormoon uitscheidende eiblaasjes (follikels) te groeien met behulp van orgaanpapier afkomstig van een koeieneierstok.
Naast toepassingen in hormoonbehandelingen kan het materiaal ook worden gebruikt om het genezingsproces van wonden te versnellen of littekenvorming te voorkomen. Oh, en geen zorgen, het papier wordt echt van dierenorganen gemaakt, geen menselijke. Want dan zouden het wel Hannibal-praktijken worden…
Bronnen: Advanced Functional Materials, Science Daily, ScienceAlert
Beeld: Northwestern University
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!