Freud dacht dat incest taboe is om te voorkomen dat de mens zou reageren op de seksuele aantrekkingskracht die zijn ouders op hem uitoefenden. Recent onderzoek wijst uit dat hij weleens gelijk kan hebben.
Het onderzoek is gedaan door Chris Fraley van de Universiteit van Illonois. Tijdens drie experimenten moesten de proefpersonen foto’s van vreemdelingen beoordelen op hun seksuele aantrekkelijkskracht.
Tijdens het eerste experiment werd af en toe een foto van de vader of moeder van de proefpersoon vóór de foto van de vreemdeling getoond. Dit ging zo snel dat de proefpersoon de foto van de ouder alleen onderbewust registreerde (subliminal messaging). De proefpersonen vonden gefotografeerde personen aantrekkelijker wanneer er een foto van de ouder voor was geflitst.
Tijdens de tweede test werden een aantal foto’s gebruikt waarbij het hoofd van de proefpersoon werd gemorpht met het hoofd van een vreemdeling. De proefpersonen vonden de gecombineerde foto’s aantrekkelijker.
Ten slotte werd voordat de laatste test begon aan de helft van de proefpersonen verteld dat ze naar gemorphte foto’s keken van hun eigen gezicht en het gezicht van een vreemdeling. Dit was echter niet waar; de foto’s waren onbewerkt. De proefpersonen vonden de foto’s nu onaantrekkelijker.
De conclusie volgens Fraley is dat we Freud gelijk moeten geven: incest word vermeden door bewust erkende taboes. Wanneer het zich bewust zijn van de relatie tussen jezelf en de ander wordt omzeild (zoals bij de eerste twee experimenten), dan vinden mensen personen die op familie lijken juist seksueel aantrekkelijker.
Een andere verklaring kan zijn dat de hersenen bekende plaatjes makkelijker verwerken en dat de proefpersonen ze daarom uitkozen. Volgens Fraley zijn er meer experimenten nodig om deze mogelijkheid uit te sluiten.
Bronnen: PhysOrg.com, Personality and Social Psychology Bulletin