Een slim systeem heeft codetaal ontrafeld van gedetineerden, waardoor deze nog beter in de gaten kunnen worden gehouden.
Elke telefoontje dat vanuit de bajes wordt gepleegd, registreert de gevangenis. Het is namelijk belangrijk om te weten wat er wordt gezegd, omdat sommige gedetineerden de telefoon gebruiken om illegale zaken met de buitenwereld te bespreken. Maar het kost te veel tijd en geld om duizenden uren aan audio terug te luisteren. Bovendien zijn bajesklanten gehaaid, want ze gebruiken codetaal. Gelukkig bestaat er voor beide problemen dezelfde oplossing: een machine-learning-system.
Trio
Het systeem zelf, dat is ontwikkeld door Intelligent Voice, bestaat al langer, maar wordt pas sinds kort gebruikt om telefoongesprekken vanuit de gevangenis op te nemen. In een Amerikaanse gevangenis pikte de software heel vaak het woord three-way op, wat normaal gesproken trio betekent – in de seksuele zin van het woord.
Maar dankzij het systeem kwamen bewakers erachter dat het een codewoord was. Gevangenen mogen maar een paar vooraf afgesproken nummers bellen. Dus wanneer ze iemand wilden bellen die niet op het lijstje stond, vroegen ze degene aan de andere kant van de lijn om een ‘trio’, waarbij een derde persoon heel sneaky aan het gesprek werd toegevoegd.
Voor een prikkie
Het machine-learning-system kan menselijke oren en ogen niet vervangen, maar een stuk sneller werkt de software wel. Bovendien is het ook vele malen goedkoper om er een computer op los te laten. Want zie maar eens iemand te vinden die voor vijf eurocent per uur aan audio terug wil luisteren.
Bronnen: New Scientist, Intelligent Voice