De spanningen tussen Oostenrijk en Turkije lopen op politiek vlak steeds verder op. Daar zijn Oostenrijkse archeologen nu het slachtoffer van.
Het enorme project van het Austrian Archaeological Institute (AAI) in Efeze, Turkije, is per direct stopgezet. De Oostenrijkse archeologen mogen hun werkzaamheden niet langer uitvoeren in verband met de aanhoudende politieke spanningen. In plaats daarvan wordt de antieke stad een museum. Daarmee komt de archeologische opgraving, die al sinds 1895 plaatsvindt, tot een abrupt einde.
Domper
De directeur van het AAI, Sabine Ladstätter, werd per brief geïnformeerd over de situatie. Ze kreeg slechts drie dagen de tijd om het project, waar ruim honderd Oostenrijkse werknemers bij betrokken zijn, stop te zetten, meldt ze. Een domper want ondanks dat de graafwerkzaamheden voor dit jaar net waren afgerond, zijn restauratiewerkzaamheden nu niet meer mogelijk. Het team heeft de vondsten zo goed mogelijk ingepakt, maar vreest voor beschadigingen.
De Oostenrijkse Minister voor Wetenschap, Reinhold Mitterlehner, reageerde ontsteld op het stopzetten van de opgravingen. “Door deze stap neemt de vrijheid voor wetenschap geleidelijk af”, aldus Mitterlehner.
Politiek spelletje
Oostenrijk en Turkije liggen al een tijd flink met elkaar in de clinch. Diverse Oostenrijkse politici hebben hun ongenoegen over het Turkse beleid geuit. Een aantal is van mening dat het land onder Erdogan steeds meer in een dictatuur verandert. Ook de bondskanselier sprak zich uit door te zeggen dat de gesprekken over een EU-lidmaatschap van Turkije moeten stoppen.
Daarnaast stond Oostenrijk vorige maand een demonstratie van de Koerdische PKK toe, terwijl Turkije die beweging als een terroristische organisatie ziet. Het land haalde als reactie daarop zijn ambassadeur terug en trekt nu dus de toestemming voor het archeologisch onderzoek in.
Wetenschappers in het nauw
Het is niet de eerste keer dat Turkije de wetenschap het onderspit laat delven. Eerder dit jaar werden twaalf wetenschappers gevangengezet omdat ze een petitie hadden ondertekend voor het stopzetten van militaire operaties tegen de PKK. Ze werden daarbij beschuldigd van het verspreiden van terroristische propaganda.
Na de mislukte coup in juli werd bovendien een inval gedaan bij de Turkse Wetenschappelijke en Technologische Onderzoekraad. Daarbij vonden meerdere arrestaties plaats. Ook werden 136 wetenschappers en 28 bestuurders van de raad ontslagen.
Bronnen: AAAS, The Post Online, The Art Newspaper