Sinterklaas is jarig, ik zet mijn schoen vast klaar. Wellicht dat hij hem vol doet, met ja wist ik het maar!
Elk jaar rond deze tijd eten we gulzig pepernoten, zetten we maar wat graag onze schoen en zijn de allerkleinsten soms stiekem een beetje bang om in de zak meegezeuld te worden naar Spanje. Als de Sint in het land is, zijn er een aantal tradities waar we ons graag aan houden. Maar waarom wordt er eigenlijk met snoepgoed gestrooid en worden onze schoenen gevuld met cadeaus?
Lees ook: Hoe wordt Sinterklaas in andere landen gevierd?
Wie zoet is, krijgt lekkers
Volgens de Legenda aurea, een soort kerkelijk naslagwerk voor heiligen en kerkelijke feesten, zouden veel van de dingen die we tot op de dag van vandaag associëren met het Nederlandse kinderfeest, een lange, soms wat zware geschiedenis hebben.
Zo beschrijft de bundel dat Sint Nicolaas ooit drie arme meisjes van de prostitutie redde, een lot dat je als jonge vrouw helaas gauw tegemoet kwam als je niet trouwde. De meisjes konden de bruidsschat niet betalen, tot de goedheiligman zakken goud door hun ramen naar binnen gooide.
Gooi wat in mijn schoentje
Het gooien van goud zou in de loop der jaren veranderd zijn in het strooien van snoepgoed – fijner voor de portemonnee – maar ook de traditie van het zetten van onze ‘schoentjes’ zou hier mogelijk deels de oorsprong hebben. Een paar van de duiten van de Sint zouden namelijk in de schoenen van de drie meisjes terecht gekomen zijn.
Volgens de archieven van de Sint Nicolaaskerk in Utrecht wachtte men al in 1427 vol spanning af wat ze ’s ochtends in hun schoeisel zouden aantreffen. Het gebeurde destijds nog niet thuis bij de open haard, maar in de kerk, door de armen. De rijke bevolking vulden hun schoenen en de opbrengst werd de volgende ochtend, op 6 december, verdeeld.
In de zestiende eeuw gingen kinderen thuis de schoentjes zetten, waar die door hun ouders, of nee, de Sint, werden gevuld met speelgoed en lekkernijen.
Bronnen: Koninklijke bibliotheek, NEMO Kennislink
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!