Als het is gelukt om astronauten op Mars neer te zetten, zullen we gaan dromen over nóg verdere bestemmingen. Het ultieme reisdoel: een andere ster. Mogelijk lukt het ons tegen het jaar 2112 om zo’n missie te laten vertrekken. Wat voor technologieën moeten dat mogelijk maken?
“Het was een geweldige meeting. Er moeten wel duizend mensen geweest zijn; zoiets is nog nooit vertoond.” Wildenthousiast is sterrenreisveteraan Paul Gilster (63) over de 100 Year Starship Meeting, vorig jaar in Orlando, Florida. Die duizenden mensen kwamen allemaal praten over maar een ding: hoe reizen we naar de sterren, ooit, als we geld, tijd en de benodigde technologie hebben.
Er waren lezingen over antimaterieaandrijvingen, wormgaten en ruimteschepen ter grootte van planeten, maar ook over realistischere zaken zoals kernreactors in de ruimte en geavanceerd 3D-printers om reserveonderdelen te printen zonder naar huis te hoeven.
Nou ja, ‘realistischer’… ”Voorlopig reizen we niet naar de sterren”, erkent Gilster, die als kind gefascineerd raakte door het idee en een soort huisjournalist werd van de kleine maar enthousiaste, internationale gemeenschap van sterrenreisfanaten. “Ons werk was altijd erg low key, gedaan door enthousiastelingen, wetenschappers en ingenieurs, in hun vrije tijd. Maar met Orlando zijn we een stuk zichtbaarder geworden.”
En zowaar. De conferentie, georganiseerd door de Amerikaanse defensieonderzoeksgigant DARPA, werd afgesloten met een aanbesteding van een half miljoen dollar voor een allereerste studie naar hoe je de organisatie zou kunnen opzetten die uiteindelijk sterrenreizen mogelijk maakt.
Dit is het begin van een van de artikelen te vinden in de ruimtevaartspecial van KIJK 7/2012. Dit nummer ligt in de winkel van 1 tot en met 28 juni.
Meer informatie:
- 100 Year Starship
- Centauri Dreams (weblog van Paul Gilster over ruimteverkenning, met het oog op interstellaire reizen)
- Icarus Interstellar
Tekst: Bruno van Wayenburg
Beeld: Adrian Mann/Icarus Interstellar