In Amerika wordt een superheldenpak voor onder water getest: het Exosuit.
Het pak heet voluit het Exosuit Atmospheric Diving System. Een atmosferisch duikpak dus en dat betekent dat het tot een diepte tot 305 meter dezelfde druk kan handhaven als aan de oppervlakte.
John Sparks (de naam is alvast ‘superheldwaardig’) gaat het pak later dit jaar voor het eerst gebruiken. Sparks werkt namelijk voor de afdeling ichtyologie (viswetenschap) van het American Museum of Natural History en doet daar onderzoek naar bioluminescentie. Lichtgevende organismen dus.
Sparks: “Als je onderzoek vanuit een mini-onderzeeër doet, dan zit je maar een beetje in een bol en je kunt dingen in je omgeving alleen maar aanraken via een robotarm. Het Exosuit maakt alles letterlijk veel tastbaarder en je bent veel beweeglijker dan in een onderzeeër.” Voor die beweeglijkheid van het 240 kilo wegende pak zorgen vier kleine propellers (van elk 1,6 pk oftewel 1,2 kilowatt) die met de voeten worden bediend.
Tijdens zijn bezoek aan de zeebodem, dat dankzij het Exosuit uren kan duren, wordt Sparks overigens wel vergezeld door een onbemande onderzeeër. Hij kan met een speciaal compartiment in het Exosuit namelijk levende vissen vangen en die tijdelijk in een speciale bak in het Remotely Operated Underwater Vehicle (ROV) plaatsen. Via camera’s kunnen zijn collega’s aan de oppervlakte het beestje dan observeren.