De hoop op een witte kerst verdwijnt ook dit jaar als sneeuw voor de zon. Om je te troosten een paar interessante feiten over dit zeldzame fenomeen.
1) We hebben volgens het KNMI elk jaar 7 procent kans op een witte kerst. Dit jaar zitten we vrijwel zeker bij de andere 93 procent. Maar gelukkig zijn de voorspellingen voor deze kerst niet zo stormachtig als het weer van afgelopen week; misschien is er zelfs een klein zonnetje bij. Maar weer geen nostalgische wintertaferelen zoals in de supermarktreclame dus.
2) Je zou denken dat sneeuw het enige is dat we nodig hebben voor een romantische witte kerst. Maar zo simpel is het niet. Wanneer er in De Bilt – de meteorologische hoofdstad van ons land – geen sneeuwlaag ligt op beide kerstdagen, mogen we niet spreken over een officiële witte kerst. En dan maakt het voor de boeken niet uit hoeveel het sneeuwt in bijvoorbeeld Zuid-Limburg.
3) In onze meest zuidelijk gelegen provincie valt nog wel eens meer sneeuw dan in de rest van het land. Tijdens de laatste witte kerst, in 2010, lag er in Zuid-Limburg tot wel 35 centimeter, terwijl dat op andere plaatsten in Nederland maar enkele centimeters was. In 2009 was de kerst ook officieel wit, twee keer op een rij dus. En dat is best bijzonder, want de laatste witte kerst vóór 2009 was 28 jaar eerder, in 1981.
4) Sinds het KNMI in 1901 de sneeuwval in De Bilt registreert, hebben we acht keer een witte kerst gehad. Het heeft natuurlijk veel vaker gesneeuwd tijdens kerst, maar dus niet altijd op de goede plaats of de sneeuw bleef simpelweg niet liggen. De laatste keer dat het – voor Nederlandse begrippen – hevig sneeuwde tijdens de kerstdagen was in 1964. Op Ameland ontstonden er toen sneeuwduinen van wel 1,5 meter hoog.
5) Op het zuidelijk halfrond vallen de kerstdagen in de zomer. Je verwacht er – op Antarctica en enkele hoge gebergten na – dus geen sneeuw en al helemaal geen witte kerst. In het Australische Victoria, Nieuw-Zuid-Wales en Tasmanië was het in 2006 toch raak. Vlak na een serie zomerse bosbranden werd de verschroeide aarde er bedekt met een 2 centimeter dikke laag sneeuw.
Laten wij ons in de tussentijd maar gewoon neerleggen bij een kerst zonder sneeuw. En mocht jouw familie tijdens het gourmetten er toch niet over uitgepraat raken, dan heb jij in ieder geval een paar leuke feitjes achter de hand!
Bronnen: KNMI, Kennislink, Weerplaza, ABC