Waar is de helft van het heelal gebleven? Dat is een van de vijf kosmische mysteries die we behandelen in het komende nummer van KIJK.
Lang geleden lijkt het heelal ongeveer twee keer zoveel materie te hebben bevat als nu. Waar zijn al die kwijtgeraakte deeltjes dan? Sterrenkundigen denken een eind onderweg te zijn met het beantwoorden van die vraag, maar het zal nog wel even duren voordat we er écht uit zijn.
En dit is lang niet het enige probleem waar de astronomische wereld nog mee worstelt. Onder meer kampt het centrum van de Melkweg met een vreemd gebrek aan sterren en zijn de dichtstbijzijnde sterrenstelsels veel minder chaotisch dan volgens de huidige theorieën zou moeten. Je leest er alles over in KIJK 11/2011, te verschijnen op vrijdag 23 september.
Verder onder meer in dit nummer: een interview met voedingsdeskundige Martijn Katan (bekend van de stelling ‘een broodje kroket is gezonder dan een broodje kaas’), en hoe metamaterialen allerlei sciencefictionachtige toepassingen mogelijk maken.
Houd KIJK.nl de komende paar weken in de gaten voor voorproefjes van deze en andere artikelen!
Beeld: NASA