Normaal vind je dit niet zo in je koffie. Het cafeïnekristal hiernaast is gefotografeerd met een elektronenmicroscoop en is slechts 40 micrometer groot.
Het beeld is kunstmatig ingekleurd om mensen iets moois te geven om naar te kijken, naast het harde wetenschappelijke van een kristal. Deze foto is een van de winnaars van de Wellcome Images Awards 2012. KIJK laat een selectie zien van de mooiste beelden die meededen aan deze wedstrijd.
Bovenstaande foto laat één HeLa-cel, een soort kankercel, zien tijdens celdeling. Het DNA is rood gekleurd en het celmembraan blauw. De cel in het midden is 20 micrometer groot.
Dit beeld laat de bloedvaten zien van een kippenkuiken, twee dagen na bevruchting. Dit complete vatenstelsel met het kuikentje middenin is niet groter dan 18 millimeter.
Hier zie je de hersenschors met felrode bloedvaatjes gevuld met zuurstofrijk bloed en paarse aderen met zuurstofarm bloed.
Dit is het hoofd van een motmug. Deze insecten zijn te vinden bij wasbakken en lekkende rioleringsbuizen en zijn vooral ’s avonds actief. De ogen zijn ongeveer 0,1 millimeter breed.
Het kristal hierboven is gemaakt van de stof loperamide, een medicijn tegen diaree. Door loperamide op te lossen en twee weken te laten liggen, is dit kristal ontstaan.
Een prikje voordat je op vakantie gaat naar de tropen? Dit raster micronaalden klaart het klusje op een pijnloze manier. De naaldjes zijn 0,7 millimeter hoog.
Zo ziet het collageen in het bindweefsel van een gewricht eruit. Individuele collageenvezels zijn kunstmatig ingekleurd.
Beeld: Annie Cavanagh en David McCarthy (cafeïnekristal)/Wellcome Images Awards 2012 (alle beelden)