Er zitten drugs in de lucht! Met elke teug die je inademt, krijg je mogelijk marihuana en cocaïne binnen. Deze extreme variant op meeroken wordt bovendien in verband gebracht met ziektes en criminaliteit.
Na de opkomst van de sigaret kwamen wetenschappers erachter dat roken een gevaar opleverde voor de gezondheid, al duurde dit even. Inmiddels weten we ook dat de uitgeblazen rook zich vermengt met de lucht en zo door anderen weer wordt ingeademd. Eenzelfde verband leggen wetenschappers van het Institute of Atmospheric Pollution Research nu met drugs.
Cocaïne in de lucht
Al in 1990 kwamen wetenschappers erachter dat opgerookte drugs in de atmosfeer terechtkwamen. Dat zij hier lange tijd blijven hangen, bleek uit later onderzoek van analytisch scheikundige Angelo Cecinato. Hij vond in 2007 sporen van cocaïne in luchtmonsters uit Rome. Hierop besloot Cecinato een grootschalig onderzoek op te starten, waarbij hij verschillende luchtmonsters afnam om op sporen van cocaïne en cannabinoïden te testen.
Cecinato trof hierin daadwerkelijk sporen van cocaïne en cannabinoïden aan. Bovendien bleken deze waarden een positief verband te vertonen met in kaart gebracht drugsgebruik in de betreffende gebieden. De scheikundige trekt hieruit de conclusie dat luchtmonsters kunnen worden ingezet als goedkoop en snel alternatief om drugs op te sporen.
Dat drugsmisbruik dus aan de lucht is af te lezen, is niet de enige correlatie die Cecinato aantoonde. Hij zag bovendien verbanden tussen de drugslucht en vormen van kanker, psychische aandoeningen en criminaliteit.
Adem inhouden?
Zowel Cecinato als epidemioloog Wilson Compton (tegenover ScienceNOW) drukken ons op het hart dat de gevonden verbanden voor nu slechts indicaties zijn. Ze zien het als een interessant startpunt voor verder onderzoek. Compton ziet vooral mogelijkheden om groepen gerichter voor te lichten en behandelcentra op te richten daar waar het nodig is.
Ondertussen moeten we dus vooral door blijven ademen en is er geen reden voor paniek. Wel, zo waarschuwt Compton, moeten de mogelijke dreiging van drugs in de lucht serieus worden genomen en niet, zoals lange tijd bij het meeroken werd gedaan, worden genegeerd.
Bron: Science of The Total Environment, ScienceNOW
Beeld: waitscm/CC BY 2.0