Het vervangen van een nieuwslezer door een slimme simulatie zou Chinese omroepzender Xinhua niet alleen een flinke duit schelen, ook zou het helpen het nieuws efficiënter te brengen.
De rap ontwikkelende technologie heeft de afgelopen jaren een behoorlijke hoeveelheid taken van de mens overgenomen. Nu lijkt zelfs de positie van nieuwslezer niet meer veilig. Een ‘computervariant’ van een van de nieuwslezers van Xinhua, de officiële staatspers van China, maakte onlangs ‘zijn’ debuut.
Lees ook: Knoei met Poetins gezicht dankzij deze software
‘Fake news’
De simulatie komt aardig in de buurt, maar héél overtuigend ziet hij er (nog) niet uit. Zeker als je kijkt naar wat de computerkenners van tegenwoordig allemaal klaar weten te spelen. In ieder geval geeft het een heel nieuwe betekenis aan de term ‘fake news’.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De virtuele nieuwslezer is gemodelleerd naar Zhang Zhao, een van Xinhua’s echte werknemers, en zit er wat stijfjes bij. En hoewel ook de ‘conventionele’ variant over het algemeen een serieuze toon houdt, mag de stem van ‘Zhao’ wel iets levendiger.
Volgens Xinhua leert ‘hij’ met behulp van kunstmatige intelligentie-software de fijne kneepjes van het vak door naar uitzendingen van collega’s te kijken. En omdat het verder een kwestie is van tekst aanleveren, zou de virtuele nieuwslezer elk moment van de dag ingezet kunnen worden. Dat zou ook nog eens in kosten schelen.
24/7
Het is misschien handig om een nieuwslezer te hebben die 24 uur per dag, 7 dagen per week klaar staat om het nieuws te brengen. Maar of dit nou echt de toekomst zal zijn, vraag ik me af. Stiekem heb ik er toch liever eentje van vlees en bloed.
Beeld: Xinhua
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!