Amoebes van de soort Dictyostelium discoideum hebben hun eigen vorm van landbouw ontwikkeld: ze zaaien en oogsten de bacteriën die ze vangen.
‘Dicty’, zoals de eencellige amoebes ook wel liefkozend worden genoemd, blijken niet al hun voedsel, voornamelijk bacteriën, direct op te eten maar een deel ervan op te slaan. Wanneer de amoebes migreren naar andere oorden nemen ze dus eigenlijk een ‘lunchpakketje’ mee. De bacteriën worden ter plekke weer vrijgelaten om zich te vermenigvuldigen. De dicty halen vervolgens de oogst binnen. Dit ontdekte Debra Brock tijdens haar promotiestudie aan de Rice University in Houston. De studie is gepubliceerd in Nature.
De eencellige amoebes staan erom bekend dat ze bij voedselarme omstandigheden samenklonteren tot één groter, meercellig organisme, oftewel een slak (niet te verwarren met echte slakken). De slak migreert naar betere voedselgronden om daar sporen te vormen uit een soort uitstulpingen, fruity bodies genaamd, wat leidt tot nieuwe eencellige amoebes. Brock ontdekte dat een deel van de geteste dicty uit die uitstulpingen ook bacteriën zaait voor later gebruik.
Het bedrijven van landbouw is al eerder gezien bij mieren en termieten. Zij halen voedsel voor hun ‘gewassen’ (bijvoorbeeld schimmels), houden andere kapers op de kust weg en oogsten de schimmels als voedsel wanneer ze ‘rijp’ zijn. Zo geavanceerd is de methode van de dicty niet, maar ze zijn in ieder geval de kleinste boeren die tot nu toe zijn ontdekt.
Bronnen: National Science Foundation, ScienceNOW, EurekAlert!
Beeld: Scott Solomon