Astronauten ervaren onze aarde op een heel bijzondere manier. Die ervaring leidt tot een nieuw perspectief, stelt de Amerikaanse ‘ruimtefilosoof’ en schrijver Frank White. Hij noemt dit het Overview Effect.
Wat is het Overview Effect?
Wij, aardbewoners, weten dat de aarde onderdeel is van iets veel groters, maar we ervaren dat niet in ons dagelijks leven. Astronauten doen dat wel. Ik interviewde meer dan dertig astronauten die een ruimtevlucht hebben gemaakt. Ze hebben het allemaal over hoe ze de aarde en de mens anders zijn gaan zien.
Wat doen astronauten met dit nieuwe perspectief?
Apollo 14-astronaut Edgar Mitchell begon bijvoorbeeld een instituut dat onderzoek doet naar het menselijke bewustzijn. En de shuttle-astronauten Ron Garan en Nicole Stott richtten Constellation op, een organisatie geïnspireerd door het Overview Effect.
Kan deze astronautenervaring ook niet-astronauten veranderen?
Ik was 24 toen Apollo 8 naar de maan vloog. Dat jaar waren Robert Kennedy en Martin Luther King vermoord. Het voelde alsof Amerika uit elkaar viel. Toen zag ik de beelden van de aarde, live vanuit Apollo 8. Daar hing onze planeet in het verder zwarte heelal; de enige plek waar leven mogelijk is. Dat gaf me hoop. Ik wilde mijn best doen om van de aarde een betere plek te maken.
Hoe is het nu met die hoop?
Bij mij is het gevoel dat ik iets kan doen altijd gebleven. In mijn nieuwe boek The Cosma hypothesis schrijf ik dat de exploratie van de ruimte over meer moet gaan dan alleen ‘wat hebben we eraan op aarde’? Zoals Apollo 8 uiteindelijk over veel meer ging dan het ontdekken van de maan.
Dit is een kader uit het artikel ‘De eerste echte ruimtereis’ te vinden in KIJK 7/2019. Dit extra dikke nummer ligt in de winkel vanaf 20 juni tot en met 17 juli.
Meer informatie:
- NRC: De aarde zien vanuit de ruimte verandert je leven voorgoed
- NASA: Apollo 8: Around the moon and back
- de Volkskrant: Overview effect: hoe een ruimtereis leidt tot nieuwe inzichten over mens en aarde
- YouTube: The Overview Effect | A short Documentary Film
Tekst: Sander Koenen
Openingsbeeld: NASA
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!