In 2024 moeten alle Nederlandse daken waar asbest in zit vervangen zijn. Het verwijderen van asbest is een risicovolle klus, waar verschillende methodes voor bestaan. KIJK somt er drie op.
1) Open lucht
Als asbest in de open lucht wordt verwijderd, bijvoorbeeld van daken, is het belangrijk om asbesthoudende materialen niet te beschadigen of te breken om de verspreiding van asbestvezels te voorkomen. Besmette objecten, zoals dakpannen, worden losgeschroefd, in dubbel folie verpakt en op een officiële stortplaats gedumpt.
2) Glove bag
Bij asbest dat binnenshuis wordt verwijderd, wordt vaak een glove bag oftewel couveusezak gebruikt: een grote plastic zak die om het asbesthoudende materiaal wordt gehangen. Via gaten boveninde zak kunnen saneerders bij het asbest, dat na verwijdering onderin de zak valt. De zak wordt dichtgebonden en naar een chemische stortplaats gebracht.
3) Containment
Bij een grote saneringsoperatie binnenshuis wordt het deel van de ruimte waar de asbest zich bevindt hermetisch afgesloten. Dit gebeurt door het creëren van een containment van plastic folie. Vervolgens wordt in het containment een onderdruk gerealiseerd, zodat kankerverwekkende asbestvezels niet kunnen ontsnappen.
Dit is een kader uit het artikel ‘Operatie asbest’ te vinden in KIJK 5/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 18 april tot en met 15 mei.
Meer informatie:
- NOS: Bescherming tegen asbest is in veel gevallen overbodig
- de Volkskrant: Asbest jaagt wooneigenaar op kosten
- Technisch Weekblad: Hoe gevaarlijk is asbest?
Tekst: Hidde Tangerman
Openingsbeeld: Marc de Haan/Hollandse Hoogte
Heb jij de KIJK Hoogvliegers al? Deze special staat boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.