Volgens astronomen is de asteroïde TeeCee de kleinste die ooit in detail is bestudeerd terwijl hij langs de aarde scheerde.
Hij is slechts 2 meter in diameter en toch hebben onderzoekers de asteroïde genaamd 2015 TC25 weten te observeren. Daarbij hielp het dat TeeCee, zoals de asteroïde ook wel wordt genoemd, vorig jaar op een relatief kleine afstand langs de aarde scheerde. Volgens de astronomen is TeeCee de kleinste asteroïde die zo gedetailleerd kon worden bestudeerd.
128.000 kilometer
De asteroïde is door vier grondtelescopen bestudeerd, nadat hij in oktober 2015 werd ontdekt toen hij op een afstand van 128.000 kilometer de aarde passeerde. De astronomen zagen direct al dat 2015 TC25 snel roteerde. Na nauwkeurige observaties bleek dat de asteroïde in slechts 2,23 minuten rond zijn eigen as draait.
Wat verder bijzonder is aan TeeCee: voor zo’n kleine asteroïde was hij relatief makkelijk te observeren. Dit komt door zijn helderheid. Maar liefst 60 procent van het zonlicht dat op TC25 valt, weerkaatst hij. Het reflectieve oppervlak lijkt volgens de astronomen op het materiaal van aubrieten, zeldzame heldere meteorieten.
44 Nysa
De onderzoekers denken dat TeeCee is afgebrokkeld van 44 Nysa. De langste zijde van deze grote asteroïde – die zich in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter bevindt – is maar liefst 133 kilometer. We mogen dus blij zijn dat een klein stukje van 44 Nysa langs onze aarde scheerde en dat de gigantische asteroïde nooit echt dichtbij komt.
Bronnen: The Astronomical Journal, Phys.org