Elk jaar kiezen de medewerkers van KIJK hun favoriete non-fictieboek. De tweede verzameling picks van 2013.
Coördinerend redacteur Jean-Paul Keulen kiest De keizerin (Jung Chang):
“Ik moet bekennen dat ik nog nooit had gehoord van keizerin-weduwe Cixi, maar Jung Chang (Wilde zwanen, Mao. Het onbekende verhaal) heeft dat gemis meer dan verholpen met De keizerin. In deze lijvige biografie brengt ze Cixi niet alleen op een uiterst leesbare manier weer tot leven; ook rehabiliteert ze de krachtige, maar verguisde dame die het feitelijk decennialang voor het zeggen had in het China van eind negentiende, begin twintigste eeuw.”
Redacteur André Kesseler kiest De onderhandelaar (Ben Lopez):
“Ben Lopez is een Kidnap & Ransom-deskundige. Dus als iemand met een zak over z’n hoofd in een auto is geduwd en zijn familie het ‘verzoek’ krijgt om een paar miljoen in een sporttas te proppen, dan gaat hij met de ontvoerders onderhandelen. Lopez schreef een machtig spannend boek over de schimmige wereld waarin hij werkt.” NB: lees ook ons interview met Ben Lopez, naar aanleiding van zijn boek!
Wetenschapsjournalist en gezondheidswetenschapper Anne Loyen kiest Modder, zweet en tranen (Bear Grylls):
“Afgelopen september mocht ik voor KIJK naar Londen voor een interview met niemand minder dan Bear Grylls. Hoe gaaf was dat! Dat ik toen in slechts een paar dagen zijn autobiografie Modder, zweet en tranen moest lezen, was absoluut geen straf: dit voornamelijk in vliegtuigen geschreven boek leest namelijk als een trein. Van de kwajongensstreken in zijn jeugd tot de beklimming van de Everest, je beleeft het samen met Bear. Dit is een boek dat ik zo nog een keer zou willen lezen, en daarom staat het bij mij op nummer een.” NB: KIJK geeft tien exemplaren weg van Modder, zweet en tranen! Klik hier om kans te maken!
Columnist en conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam Kees Moeliker kiest Verwondering, of hoe ik wetenschapper werd (Richard Dawkins):
Sowieso ben ik een groot fan van het werk en de boeken van Dawkins sinds hij met zijn De zelfzuchtige genen een radicale nieuwe kijk op het Darwinisme lanceerde. Dit autobiografische boek beantwoordt mijn nieuwsgierigheid naar zijn vroege leven en omgeving, en wat hem inspireerde en vormde. Gelukkig kocht ik het op een vliegveld vlak voor een lange vlucht en kon ik het in één ruk uitlezen.”
Journalist Frank Mulder kiest To save everything, click here (Evgeny Morozov):
“De meeste boeken en artikelen over internet zijn ronduit vervelend, maar dit boek is diepzinnig en prikkelend. Het gaat over de wijdverbreide opvatting dat internet, met al z’n apps, de wereld beter gaat maken. Naïef, vindt Morozov, een jonge internetoloog. Hij fileert genadeloos alle prietpraat uit Silicon Valley en toont aan dat ‘het internet’ niet bestaat. Iedereen die op feestjes wel eens wat over internet beweert, moet eerst Morozov zien te pareren.” NB: Uitgeverij De Wereld laat weten bezig te zijn met een Nederlandse vertaling van dit boek. Die hoort in mei 2014 te verschijnen.
Wetenschapsjournalist en historicus Maarten Muns kiest Cultuur als macht (Frits Boterman):
“Op dit monumentale werk zat ik al vanaf begin dit jaar te wachten. In dit forse, maar uitstekend leesbare werk neemt historicus Frits Boterman je mee op een reis door de cultuurgeschiedenis van Duitsland. Hij zoekt de duistere culturele wortels van het nazisme bij een handvol duistere denkers rond het begin van de negentiende eeuw. Boterman laat zien hoe er langzaam ‘iets’ in de Duitse cultuur sloop dat Hitler en de holocaust mogelijk zou maken. Een flink dik boek, maar dan snap je onze oosterburen ook écht.” NB: Binnenkort in KIJK een interview met Boterman.
Journalist Michiel van Nieuwstadt kiest The sports gene (David Epstein):
“De theorie van de Zweedse wetenschapper Anders Ericsson, dat iedereen in 10.000 uur een expert kan worden in het geeft niet wat, heeft geleid tot een lange lijst populair wetenschappelijke boeken. Epstein schuift Ericssons theorie elegant aan de kant en presenteert een genuanceerd alternatief. Niet alleen de hoeveelheid training, maar ook het genenpakket van experts is van belang. The sports gene is een kleurrijk verslag van de stand van de wetenschap op dit gebied.”
Morgen volgt het laatste setje KIJK-medewerkers met hun boekentips! Klik hier voor het eerste deel, en hier, hier en hier voor onze lijstjes van 2012.