Een Nederlandse archeoloog heeft een bijna 13.000 jaar oud dennenbos gevonden, verscholen onder het veen.
Twee keer per week loopt Jos Bazelmans, archeoloog bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, een rondje hard op landgoed Den Treek in Leusden, vlak bij Amersfoort. En dat hardlopen niet alleen goed is voor je figuur, maar ook voor de wetenschap, bewijst Bazelmans met de vondst van 13.000 jaar oude bosresten. De ontdekking werd gisteren bekendgemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels.
Make-over
De eigenaar van het landgoed besloot in de zomer van 2016 zijn ‘tuintje’ een make-over te geven. Hier kwamen graafmachines aan te pas. Tijdens zijn oefeningen hield Bazelmans deze bezigheden goed in de gaten en stuitte uiteindelijk op een Usselo-laag, een zwarte laag uit de laatste ijstijd. De archeoloog verzamelde een aantal experts en vond uiteindelijk de resten van een dennenbos onder de laag.
De wetenschappers vonden 160 omgewaaide bomen in een gebied van een kwart hectare. De langste den was ruim 18 meter en de oudste boom was 167 jaar oud geworden, zo konden ze opmaken uit de jaarringen die nog altijd goed zichtbaar waren. De bomen bleven volgens de onderzoekers zo goed bewaard, omdat ze duizenden jaren geleden omvielen in een veenlaag die daarna werd bedekt met stuifzand.
Laatste ijstijd
De bosresten zouden stammen uit een warme periode tegen het einde van de laatste ijstijd, zo’n 12.900 jaar geleden. Toen rond deze tijd het Jonge Dryas zijn intrede deed, een tijdsinterval waarin de temperatuur opeens weer kelderde, werd het de bomen te veel. Ze gingen waarschijnlijk ten onder aan de kou en wind.
Onderzoekers van verschillende universiteiten zijn nu bezig genomen boommonsters te bestuderen. Zo hopen ze meer inzicht te krijgen in de interessante periode waarin de bomen leefden. Spannend!
Bronnen: Volkskrant, NRC
Beeld: Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed