In Dark Market duikt de Brit Misha Glenny in de schimmige wereld achter creditcardfraude en andere vormen van computercriminaliteit.
Het zou je zomaar al eens kunnen zijn overkomen: ineens worden grote bedragen van je bankrekening gepind op een plek aan de andere kant van de wereld, terwijl je pas zich nog gewoon in je portemonnee bevindt. Paniek! Maar al snel meldt je bank zich: je pas is ‘geskimd’, zoals dat heet, maar geen zorgen, een nieuwe is al onderweg en je krijgt geld netjes terug. Opgelucht haal je adem; niets aan het handje dus.
Maar achter een dergelijk akkefietje gaat een hele wereld schuil, en in die wereld duikt de Brit Misha Glenny in zijn nieuwe boek Dark Market. Daarin niet alleen aandacht voor bankpas- en creditcardfraude, maar ook voor botnets, DDOS-aanvallen, keyloggers en andere middelen waar computercriminelen zich van bedienen om via hun pc geld en (online) status te verwerven.
Centraal staan daarbij websites als CarderPlanet, CardersMarket en DarkMarket. Hier ontmoeten duistere figuren elkaar om tips uit te wisselen, contacten te leggen en apparatuur te verhandelen. Aan de ene kant schetst Glenny hoe de diverse sites elkaar naar het leven staan. Zo lezen we hoe CardersMarket in de persoon van de Amerikaan Iceman zijn best doet om al zijn concurrenten uit de lucht te halen, om zo als enige virtuele ontmoetingsplaats voor digitaal geboefte over te blijven. Aan de andere kant kijken we mee over de schouders van FBI, Secret Service en andere (soms concurrerende) diensten die dit soort sites proberen te infiltreren en de kopstukken te arresteren. Waarbij zo’n kopstuk de ene keer een doorgewinterde Turkse beroepscrimineel is en de andere keer een Duitse puber die via het kraken van games in het wereldje is beland.
Dit alles geeft je sowieso een intrigerende inkijk in een relatief nieuwe vorm van criminaliteit waar iedereen mee te maken kan krijgen. Daarnaast voelt het boek af en toe als een heuse thriller, bijvoorbeeld wanneer DarkMarket-lid Mert Ortaç wordt gekidnapt door serieuzere computercriminelen die hebben ontdekt dat hij in contact staat met de inlichtingendienst.
Mede hierdoor zou het boek mooi bronmateriaal kunnen voor een film. Want laten we eerlijk zijn: als je drie Oscars kunt winnen door de oprichting van Facebook te verfilmen, is van deze internationale kluwen van met elkaar overhoop liggende computerkrakers en geheim agenten ook vast wel iets moois te maken. En voor het zover is, heb je met Dark Market een uitgebreid geresearcht en vlot geschreven stukje onderzoeksjournalistiek in handen.
Misha Glenny | Dark Market | paperback | 320 pagina’s | Ambo | € 22,50 | ISBN 978 90 263 2274 7