Soms denk je bij de titel van een vertaald boek: ‘Hè jammer’. Bijvoorbeeld bij Getallen ontraadseld van de Brit Alex Bellos, vooral vanwege de ondertitel, Alles wat je moet weten over wiskunde.
Ook de flaptekst doet vermoeden dat het hier een soort stoomcursus wiskunde betreft, waar je je plichtsmatig doorheen ploegt omdat de in dit boek samengebalde kennis nu eenmaal bij je algemene ontwikkeling hoort. Maar als je Getallen ontraadseld eenmaal gaat lezen, blijkt het een vlot geschreven, razend interessant boek dat alle hoeken van de wereld verkent en door de hele geschiedenis springt. Uiteraard is wiskunde daarbij de rode draad, maar Bellos weet als geen ander wat leuk is voor de geïnteresseerde leek en wat niet. Reken dus op informatie over indianenstammen die geen telwoorden voorbij de vier hebben, over Japanners die met duizelingwekkende snelheid hun telramen gebruiken, over pi-fanaten die met elkaar wedijveren wie het grootste aantal decimalen kan opzeggen… Natuurlijk wordt er hier en daar wel wat rekenwerk gevraagd van de lezer, maar ook dan weet Bellos het luchtig te houden. Kortom: een veel leuker boek dan de kaft doet vermoeden.
P.S. Wel jammer dat in hoofdstuk zeven (‘De geheimen van de opeenvolging’) in de Nederlandse vertaling consequent het woord reeks wordt gebruikt, terwijl de auteur het duidelijk over rijen heeft – een fout waar iedere enigszins wiskundig onderlegde lezer over zal vallen.
paperback | 432 pagina’s | Kosmos | € 19,95 | ISBN 978 90 215 3570 8