In Officier in Afghanistan beschrijft luitenant-kolonel Esmeralda Kleinreesink haar ervaringen tijdens de ISAF-missie.
Als er iets van de pagina’s van dit boek spat, is het dat Esmeralda Kleinreesink boordevol can-do-mentaliteit en Nederlandse nuchterheid zit. De luitenant-kolonel van de Luchtmacht was verantwoordelijk voor de planning van militaire luchttransporten tijdens de missie in Afghanistan. Ze besloot er een boek over te schrijven en dat is erg goed gelukt.
Kleinreesink beschrijft de leuke kanten, maar ook de bureaucratie, de frustratie en de voortdurende spanning op het internationale militair hoofdkwartier in Kabul. En hoewel ze alle namen heeft veranderd, is ze verder niet bang om man en paard te noemen. In het hoofdstuk ‘Bringing Democracy’ schrijft ze bijvoorbeeld: “Ik zoek naar een tafel met uniformen uit een land waarvan je mag verwachten dat ze Engels, Duits, of desnoods Frans spreken, wat betekent dat ik Italianen, Spanjaarden en Oost-Europeanen moet zien te mijden.”
Even later schuift ze in de eetzaal aan bij wat Amerikaanse officieren en vraagt hen waarom ze eigenlijk in Afghanistan zijn. Zoals ze het beschrijft, klinkt het antwoord van de Amerikanen als in een griezelfilm: “We are here to bring democracy to the Afghan people.” Kleinreesing: “Ik zie tekenfilmfiguren voor me wier ogen wegdraaien als ze collectief hun armen naar voren steken en als zombies naar me toe lopen.”
Het zijn dat soort observaties en beschrijvingen die Officier in Afghanistan tot een eerlijk boek maken. Uit het hart geschreven, herkenbaar voor de mensen die er zijn geweest en een interessante blik achter de schermen voor de rest.
**** | 224 pagina’s | € 18,95