Hoe goed ben je in het inschatten van kansen? Die vraag staat centraal in het boek RQ, van de Britse evolutionair psycholoog Dylan Evans.
Het stikt in ons leven van de onzekerheden. Misschien wordt het project waar je nu op je werk mee bezig bent wel een enorme flop. Misschien is je nu nog hartstochtelijke relatie over een halfjaar op de klippen gelopen. En misschien (héél misschien) win je wel een miljoen in de loterij. Maar hoe goed ben je in het inschatten van dat soort kansen? Of, met ander woorden, hoe hoog is je risico-intelligentie? Daarover gaat RQ.
De auteur van dit boek, de Brit Dylan Evans, is niet alleen evolutionair psycholoog, maar ook oprichter van een consultancybedrijf dat andere bedrijven vertelt hoe ze moeten omgaan met onzekerheden. Dat doet vermoeden dat dit het zoveelste managementboek is dat je als ‘gewone’ consument rustig links kunt laten liggen, maar dat blijkt niet het geval. Evans heeft een prettig lezend boek geschreven boordevol voorbeelden uit allerlei hoeken, van het gokken in casino’s tot het aanpakken van een mond-en-klauwzeerepidemie, dat daardoor relevant en interessant is voor iedereen.
Intrigerend zijn vooral de redenen waarom we vaak zo slecht zijn in het inschatten van kansen. Neem de alles-of-niets-misvatting: als we iets niet 100 procent zeker weten, nemen we vaak automatisch aan dat het dan ‘dus’ niet waar is. Of het worst-case-denken, waarbij een heel onwaarschijnlijk scenario wordt behandeld alsof het zeker gaat plaatsvinden.
Ook een leuk weetje: hoewel we allemaal graag klagen over de onbetrouwbaarheid van weersvoorspellingen, zijn meteorologen ontzettend veel beter in het inschatten van kansen dan geneeskundigen. Iets om in het achterhoofd te houden, de volgende keer dat je tegenover je huisarts zit?
Het eerste gedeelte van RQ is gratis als PDF te downloaden via de site van uitgever Maven Publishing.
**** | 326 pagina’s | 22 euro (boek) of 10 euro (ebook)