Twee Canadese bouwers zetten een wel heel bijzonder plastic pandje neer.
Joel German en David Saulnier, eigenaren van bouwbedrijf JD Composites, bedachten jaren geleden al een methode om plastic flessen te recyclen en er panelen voor de bouw van te maken. Met een lening van 100.000 euro uit een Canadees ontwikkelingsfonds werkten ze dat idee verder uit en het resultaat is nu opgeleverd; een bungalow waarin meer dan 600.000 PET-flessen zijn verwerkt.
Lees ook:
Orkaansterkte
Het pandje van 185 vierkante meter staat aan de Meteghan River in Nova Scotia. De plastic buitenwanden zijn een kleine 15 centimeter dik en, zo blijkt uit tests die voor de bouw werden uitgevoerd, bestand tegen windsnelheden van 525 kilometer per uur. Dat is twee keer zo hard als een orkaan uit de vijfde categorie. De ‘muren’ zijn bovendien bestand tegen overstromingen en aardbevingen; ze rotten niet en zijn vrijwel onbreekbaar. Stevig pandje dus.
Schuim
De panelen worden gemaakt door de PET-flessen te versnipperen en de pellets vervolgens om te smelten terwijl er gas doorheen wordt geblazen. Op die manier ontstaat er een schuim dat uithardt als het in de grote mallen afkoelt. De isolerende lichtgewicht platen worden vervolgens aan weerszijden afgewerkt met een laag glasvezel.
Er zijn inmiddels plannen om de huizen te exporteren naar de VS en het Caribisch gebied, waar zo ook heel goed te gebruiken zijn als noodwoningen. Het kost een team van tien man namelijk maar een week om er eentje in volledig bewoonbare staat neer te zetten.
Bronnen: JD Composites Inc, Popular Mechanics
Beeld: JD Composites Inc
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!