Nieuw onderzoek toont aan dat chimpansees efficiëntere technieken voor het gebruik van gereedschappen leren door naar anderen te kijken.
In de eind volgende week te verschijnen editie van KIJK valt te lezen wat de mens onderscheidt van dieren. Het sociale proces waarbij iemand iets leert van een ander is een van de in dit artikel behandelde factoren die onze soort uniek zouden maken. Deze nieuwe studie levert volgens de onderzoekers echter het eerste bewijs dat chimpansees ook van elkaar kunnen leren – en dus mogelijk een eigen cultuur ontwikkelen.
Sap met een rietje
Wetenschappers van de universiteiten in Kyoto en Kent ontdekten dat als volgt. Ze zorgden ervoor dat negen chimpansees in gevangenschap door een klein gat met een rietje bij een pakje sap konden. Een groep van vijf apen werd geleerd om het rietje in het sap te dopen en vervolgens het sap op te drinken dat aan het uiteinde bleef kleven. De andere vier leerden ze om de vloeistof direct door het rietje op te zuigen. Beide technieken vereisten dezelfde cognitieve en motorische vaardigheden van de testdieren, maar met de ‘zuigtechniek’ konden de primaten veel sneller drinken.
Toen de leden van de ‘doopgroep’ zagen hoe een mens of een andere chimpansee de efficiëntere zuigtechniek gebruikte, namen ze allemaal deze verbetering over. Volgens de onderzoekers is het zo dat chimpansees die ontevreden zijn over hun eigen techniek, verbeteringen kunnen leren door iets of iemand anders aandachtig te observeren.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Eigen cultuur?
Deze ontdekking zou de basis kunnen vormen voor het onderzoek naar hoe primaten mogelijk een eigen cultuur ontwikkelen. Toch houden de wetenschappers een slag om de arm. Het is namelijk nog niet bewezen dat chimpansees deze verbeterde technieken doorgeven aan een volgende generatie.
Bronnen: PLOS ONE, University of Kyoto en University of Kent via EurekAlert!
Beeld: Yamamoto S., Humle T. en Tanaka M.