Chinees-Amerikaans team maakt nieuw staal

André Kesseler

03 juli 2014 13:00

Een team van Amerikaanse en Chinese chemici heeft goed gekeken naar de structuren in bamboe en in tanden. Op basis daarvan hebben ze een betere soort staal ontwikkeld.

Voor de meeste toepassingen moet staal verschillende eigenschappen hebben. Het moet sterk genoeg zijn om zware lasten te kunnen dragen en toch buigzaam zijn om te voorkomen dat het ineens uit elkaar spat. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben Yuntian Zhu en collega’s zich laten inspireren door natuurlijke materialen als bamboe en tanden.

Wat die gemeen hebben, is dat ze zijn opgebouwd uit microstructuren die verschillend van grootte zijn (zie het plaatje linksboven). Het nieuwe staal is dan ook als het ware opgebouwd uit lagen. De staalkorrels aan de buitenkant hebben een middellijn van 96 nanometer (0,000096 millimeter, zo’n duizend keer dunner dan een velletje papier).

Hard en buigzaam

Hoe dieper je in het materiaal doordringt, hoe groter de korreltjes worden. In de kern zijn ze 35 micrometer (0,035 millimeter), oftewel een kleine driehonderd keer groter dan de staalkorrels aan de buitenkant. Door de kleinere structuren aan de buitenkant wordt het staal veel harder en door de grovere structuren in de diepere lagen blijft het toch buigzaam. Bij ‘lagen’ moet je overigens niet in centimeters denken. Het plaatje staal dat het team fabriceerde is namelijk maar 1 millimeter dik.

Het nieuwe staal zal de komende jaren ongetwijfeld zijn weg vinden naar allerlei toepassingen.

Bronnen: PNASPopular Mechanics

Beeld: Yuntian Zhu

Meest gelezen


De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."