Wielwebspinnen hebben een slim trucje bedacht om hun webben te beschermen tegen beschadiging: een extra versiering van zijde.
Denk je als spin net een mooi web te hebben gemaakt, vliegt de eerste de beste lompe vogel het web aan gort en kun je weer van voren af aan beginnen. Nooit meer, dacht de wielwebspin. Dus ontwikkelde de spinnensoort een simpel maar slim trucje om hun web zichtbaarder te maken: een decoratief kruis van speciale zijde, centraal in het web.
Een onderzoeksteam van de Universiteit van Melbourne, onder leiding van Mark Elgar, concludeerde dit door verschillende wielwebspinnen hun web te laten spannen in hun lab. Ze beschadigden vervolgens een aantal webben, terwijl andere ongemoeid werden gelaten. De spinnen van wie het web het meest werd toegetakeld, waren het ijverigst met het aanbrengen van de extra versiering.
Dat de wielwebspin hun webben graag decoreren was al ruim een eeuw bekend, maar gek genoeg wisten wetenschappers nog altijd niet waarom. De meest uiteenlopende controversiële theorieën werden bedacht, maar dit onderzoek laat zien dat uiteindelijk de meest logische verklaring de meest waarschijnlijke is.
Of de versiering het spinnenweb ook zichtbaarder maakt voor vliegen en andere insecten, hebben de wetenschappers helaas niet onderzocht.
Bron: The Melbourne Newsroom
Beeld: Andre Walter/University of Melbourne