Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
De cel in door je eigen kat of hond. Het gebeurt de laatste jaren steeds vaker dat huisdier-DNA naar de dader leidt in misdaadzaken. Maar naast huisdieren laten ook andere organismen sporen achter die helpen om misdaden op te lossen.
Planten en bomen
Als er zaadjes of blaadjes in of op de kleding van een verachte worden gevonden waarvan het DNA overeenkomt met het genetische materiaal van de bomen of planten op de plaats delict, dan kan dat als bewijsmateriaal dienen.
Bacteriën
Geloof het of niet, maar inbrekers laten weleens een stinkend presentje achter in de door hen bezochte woning. En in die poep vind je veel bacteriën. De bacteriepopulatie uit de darmen is vrij uniek voor een persoon en vormt dus een sterke aanwijzing dat de verdachte zich in de woning bevond.
Algen
Wanneer een lijk in het water wordt aangetroffen, kunnen algen op een kledingstuk van een verdachte tot een veroordeling leiden.
Insecten
Bij forensisch entomologisch onderzoek wordt gebruikgemaakt van vliegen die eitjes leggen op dode lichamen. Een made die uit zo’n eitje komt, maakt verschillende ontwikkelingsstadia door en kan een aanwijzing geven over het moment van overlijden.
Dit is een kader uit het artikel ‘Beestachtig bewijs’ te vinden in KIJK 7/2019. Deze editie ligt vanaf 20 juni tot en met 17 juli in de winkel.
Meer informatie:
- YouTube: Forensic Files – Purr-fect Match
- NOS: Inbrekers mogelijk betrapt door verharende kat
- PLOS genetics: Forensic genetics and genomics: Much more than just a human affair
- Monique Wesseling | Univerisiteit van Amsterdam: DNA markers for forensic identification of non-human biological traces
Tekst: Marysa van den Berg