Onderzoekers zijn erin geslaagd vier afbeeldingen op te bergen in DNA.
Welke kleur ogen heb je? Is jouw haar blond, zwart of bruin? Ben je de ongelukkige eigenaar van een erfelijke ziekte? Al deze informatie is opgeslagen in ons DNA. En van deze opslagcapaciteit maken Luiz Ceze (University of Washington) en zijn collega’s handig gebruik. Zij hebben vier verschillende digitale afbeeldingen opgeslagen in DNA en – nog belangrijker – intact weten terug te halen.
Films
Om data op te slaan werden de enen en de nullen van de digitale foto’s vertaald naar de DNA-code die bestaat uit de vier basen adenine (A), guanine (G), cytosine (C) en thymine (T). Ook voegden de onderzoekers hier een zogenoemde marker aan toe, een soort adreslabel waaraan je de data makkelijker kan terugvinden. Vervolgens plaatsten de onderzoekers de data in een DNA-streng.
Het team heeft laten zien dat het de afbeeldingen (waarvan twee voorbeelden bovenaan) succesvol kan inbrengen en gemakkelijk en zonder fouten kan terughalen. Maar hier willen de wetenschappers het niet bij laten; in de toekomst moet het mogelijk zijn ook films en audiofragmenten op deze manier op te slaan.
Wikipedia in een bos
Klinkt dit al als een bizar idee? Onderzoeker en kunstenaar Joe Davis deed er een aantal jaar geleden een schepje bovenop. Hij opperde om heel Wikipedia op te slaan in een bos.
Zo’n vaart zal het echter niet lopen. De techniek is nu namelijk nog behoorlijk duur en er zijn knappe koppen voor nodig om data in het DNA te krijgen. Zomaar een filmpje op je ‘DNA-stick’ zetten, vergt dus nog wel wat oefening.
Bronnen: Science Alert, Gizmodo