Honderden vluchtelingen uit Afrika zijn gisteren verdronken in de Middellandse Zee. In de deze week te verschijnen KIJK lees je meer over hoe Europa met dit probleem omgaat.
Zondag is een 20 meter lange boot met daarin zevenhonderd vluchtelingen uit Libië gezonken, ruim 200 kilometer ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa. Vermoedelijk kapseisde het vaartuig toen de vluchtelingen massaal naar een kant van de boot helden om de golven op te vangen die door een passerend vrachtschip werden veroorzaakt. Vandaag heeft de Europese Unie een spoedbijeenkomst gepland in Luxemburg om te spreken over het ongeluk.
En dat is hard nodig, laat de Italiaanse premier Matteo Renzi weten. Hij spreekt van een ‘systematische afslachting in het Middellandse Zeegebied’. Het is namelijk niet de eerste keer dat een boot met vluchtelingen kapseist. Dit jaar kwamen al meer dan duizend vluchtelingen om op de Middellandse Zee. Vorige week dinsdag verdronken er nog zo’n vierhonderd mensen die Europa probeerden te bereiken.
Volgens een hoge EU-functionaris zal het aantal immigranten dat een poging waagt de zee over te steken alleen maar stijgen. Onder andere daarom heeft de Europese Unie een nieuw systeem voor de grensbewaking uit de grond gestampt: Eurosur. In KIJK 5/2015 nemen wij dit systeem, dat de nodige discussie oplevert, onder de loep. De nieuwste rampen zijn overigens niet in dit artikel verwerkt, doordat deze editie enkele weken geleden al naar de drukker ging.
Bron: BBC News
Beeld: AFP/ANP