Straatlantaarns langs dit fietspad werken op duurzame energie en zijn te bedienen via een app.
Tegenwoordig is er bijna geen vierkante meter meer onbeschenen in Nederland. Straatlantaarns zorgen ervoor dat we niet in het pikkedonker hoeven te fietsen of autorijden. Maar de elektriciteitsrekening voor deze behulpzame lampen is hoog. Dat kan beter, moeten Havenbedrijf Amsterdam en energiebedrijf Eneco hebben gedacht. Zij hebben een fietspad aangelegd dat “zichzelf verlicht”.
Windmolentje
Nu ja, helemaal uit zichzelf gaat natuurlijk niet. De bedrijven hebben langs het fietspad, dat zich in het Atlaspark in Amsterdam bevindt, 42 lantaarnpalen met LED-verlichting geplaatst. De energie die deze lampen nodig hebben, wordt ter plekke opgewekt door twee zonnepanelen die in een afwateringsgeul nabij het fietspad drijven. Ze draaien met de zon mee om zoveel mogelijk licht op te vangen. Op de dagen dat minder zonlicht ons kikkerlandje bereikt, wordt de energie opgewekt door een klein windmolentje.
De straatlantaarns werken op gelijkspanning, dezelfde spanning die over de zonnepanelen staat. Omzetting naar wisselspanning is daarom niet meer nodig en dit zou schelen in de kosten, zo melden de bedrijven.
App
Fietsers kunnen vanaf het voorjaar de verlichting zelf instellen. Met een app kunnen ze de straatlantaarns feller doen schijnen of juist doen dimmen. Wanneer je de app inschakelt op je smartphone en dicht in de buurt bent van het fietspad, branden de lichten zoals jij dat wilt. Havenbedrijf Amsterdam moet alleen nog besluiten wie ze allemaal toegang geven tot de app. Want het systeem vraagt natuurlijk wel een beetje om kwajongensgedrag.
Vooralsnog is het slechts een klein stukje fietspad dat gebruikmaakt van deze technologie, maar in de toekomst moet het hele havengebied op deze manier zijn verlicht als het aan de bedrijven ligt.
Bron: Het Parool
Beeld: Eneco/Haven Amsterdam