Geen zin om Zweedse meubels te monteren? Laat deze robot het bouwpakket in elkaar zetten, want daar is hij erg bedreven in.
Wat eigenlijk was bedoeld als een uiterst makkelijke klus, zorgt toch voor heel wat kapotte relaties. We hebben het over het in elkaar zetten van IKEA-meubels, want als er iets is wat voor relatieperikelen zorgt dan is het wel samen zo’n Zweedse boekenkast monteren. Het wordt daarom wel als de ultieme relatietest beschouwd. En nu blijkt het ook een goede test voor robots te zijn.
Deze bot – geprogrammeerd door onderzoekers van het Nanyang Technological Institute in Singapore – is in ieder geval met vlag en wimpel geslaagd. Hij bouwde in zo’n twintig minuten een IKEA-stoel.
Koud kunstje
De robot bestaat uit twee armen die elk een grijper hebben (en zesassige bewegingen kunnen maken), heeft krachtsensoren op de pols en bezit een 3D-camera. Al deze kenmerken moeten er samen voor zorgen dat de bot ingewikkelde objecten kan hanteren en monteren, zoals mensen dat doen.
De onderzoekers legden alle stoelonderdelen in een wirwar op de grond om de puinhoop na te bootsen die mensen creëren na het openen van een IKEA-doos (of ben ik de enige?). De robot begon toen met het nemen van 3D-foto’s van alle onderdelen. Vervolgens maakte hij een kaart van de posities van de verschillende stukken om daarna met zijn grijpers de stukken voorzichtig op te pakken en in elkaar te zetten.
Dankzij de krachtsensoren wist de robot precies hoeveel druk hij op de onderdelen moest zetten om ze goed te kunnen monteren en niet kapot te maken:
Autonoom
Het apparaat was 11 minuten en 21 seconden zoet met het plannen van zijn bewegingen, had drie seconden nodig om de onderdelen te lokaliseren op de grond en tot slot 8 minuten en 55 seconden om de stoel te monteren. En zeg eens heel eerlijk: jij doet daar wel iets langer over, hè?
De volgende stap is de robot uit te rusten met geavanceerdere kunstmatige intelligentie, zodat hij helemaal zelf een meubel in elkaar kan zetten na slechts een blik te hebben geworpen op de handleiding (nu was hij gecodeerd met een algoritme door de onderzoekers).
Bronnen: Science Robotics, New Atlas, Futurism
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!