Wetenschappers hebben een manier gevonden om water zonder pomp omhoog te laten stromen. Bekijk het filmpje.
Om vloeistof van een lage naar een hoge plek te brengen, is er meestal vermogen nodig – in de vorm van spierkracht, je kunt een emmer vol vloeistof natuurlijk naar boven tillen, of een motor die een pomp aandrijft. Maar water kan het met het juiste materiaal ook zelf. Chinese wetenschappers hebben namelijk een manier gevonden om water omhoog te laten bewegen zonder dat er extra energie aan te pas komt.
De sleutel tot succes is een kopergaas dat is ingesmeerd met een alkali-oplossing waardoor het enorm waterafstotend wordt. De onderzoekers legden dit op de bodem van een hele kleine buis, die al was gevuld met een klein beetje water. Het gaas zorgt ervoor dat het water niet meer helemaal naar de onderkant valt, maar laat de vloeistof niet stijgen. Hiervoor moesten de Chinezen een druppel water onder het gaas plaatsen.
Magie? Nee, oppervlaktespanning is het woord dat we zoeken. Dit is een spanning die moleculen aan het oppervlak van een vloeistof uitoefenen en druppels rond houdt. Door de toegevoegde druppel breekt de oppervlaktespanning en de energie die eerder nog de druppel bolvormig hield, wordt nu gebruikt om het water op te tillen.
Hoe gaaf dit er ook uitziet, lang kan het water de zwaartekracht niet trotseren. Het effect stopt nadat het water een centimeter omhoog is gepompt. Toch zien de onderzoekers wel heil in het systeem. Zo denken ze dat het kan worden gebruikt in kleine apparaten die vloeistoffen moeten transporteren, zoals de chips die in laboratoriums dienst doen om biologische functies na te bootsen.
Bekijk ook hoe waterafstotend materiaal druppels letterlijk doet stuiteren.
Bronnen: Advanced functional materials, Engadget, New Scientist