Onderzoekers hebben een nieuw programma ontwikkeld waarmee een computer de leeftijd van proefpersonen kan raden. Het belangrijkste hulpmiddel? Een smile-database.
Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben een computerprogramma ontwikkeld dat leeftijd kan raden. De software houdt daarbij rekening met de gemoedstoestand van de proefpersonen. Dat is handig, want het raden van leeftijd is een stuk lastiger wanneer iemand boos kijkt, of blij. Het nieuwe programma houdt daar dus rekening mee en dat werkt verrassend goed. De software zit er gemiddeld zes jaar naast, terwijl mensen al gauw een jaartje of zeven te veel (of te weinig) schatten.
Echt en nep lachen
Theo Gevers, Albert Ali Salah en Hamdi Dibeklioglu ontwikkelden de nieuwe software met behulp van de zogenoemde smile-database. In het voorjaar van 2011 hebben bijna vijfhonderd proefpersonen in Science Center NEMO meegeholpen met het maken van deze database. Zij werden gefilmd terwijl ze écht moesten lachen om grappige filmpjes; daarnaast werd ook hun mooiste neplach vastgelegd. Zie hieronder twee voorbeelden van echt (l) en nep (r). Overigens werden ook andere emoties (bang, verrast, boos) vastgelegd op het witte doek.
Al die filmpjes zijn vervolgens in één database gekieperd, die is gebruikt om de nieuwe software te ontwikkelen. Andere mogelijke toepassingen van de database zijn programma’s die menselijke emoties herkennen, of menselijk gedrag analyseren.
Verjongende lach
De onderzoekers hebben trouwens ook nog een tip voor mensen die er jonger uit willen zien. Ben je ouder dan 40 jaar? Dan helpt een (echte!) glimlach om er jonger uit te zien. Jongere mensen kunnen echter beter neutraal kijken als ze nóg jonger willen overkomen. Dat is misschien niet zo gezellig, maar je moet er iets voor over hebben…
Bronnen: Universiteit van Amsterdam, UVA-NEMO
Beeld: UVA-NEMO