De Amerikaanse communicatiewaakhond FCC wil een soort super-WiFi-netwerk aanleggen dat bijna elke Amerikaan gratis toegang tot internet geeft.
Federal Communications Commission (FCC) is een onafhankelijk overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor alle regelgeving met betrekking tot telecommunicatie, waaronder internet en radio-, televisie-, kabel- en satellietcommunicatie. Het wil een gratis netwerk, beschikbaar in alle grote steden en grote delen van het platteland. Op die manier kan bijna elke Amerikaan niet alleen gratis internetten, maar bijvoorbeeld ook bellen. Daarnaast wordt het veel gemakkelijker om auto’s met elkaar te laten communiceren.
Explosie van innovatie
De FCC krijgt bijval van Microsoft en Google. Die bedrijven zijn het met de FCC eens dat een vrij toegankelijk internet heel goed zou zijn voor de armen in het land. Het zou bovendien een explosie aan innovaties en ideeën op kunnen leveren.
Allerlei internet- en mobiele telefonie-aanbieders als Verizon, Intel, AT&T en Cisco, vinden het uiteraard niet zo’n heel strak plan. Zijn vrezen terecht dat hun handel, waar jaarlijks zo’n 178 miljard dollar in omgaat, de nek om wordt gedraaid.
Andere critici zijn bang dat zo’n gratis netwerk binnen de kortste keren dichtslibt, doordat iedereen er massaal gebruik van gaat maken. Bovendien zou de overheid miljarden aan belastinggeld mislopen. Want de WiFi-frequenties kun je namelijk ook gewoon verkopen.
Titanenstrijd
Zo’n landelijk WiFi-netwerk is er niet van vandaag op morgen, als het FCC-plan al door de overheid wordt goedgekeurd. Gezien de belangen en de enorme bedrijven die er bij betrokken zijn, wordt dat een titanenstrijd.
Bron: Washington Post
Beeld: Joe Mabel/CC BY-SA 3.0