Genoeg slaap krijgen is erg belangrijk, zo laten drie nieuwe onderzoeken maar weer eens zien.
Ten eerste ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Sydney dat voor elk uur dat een 17- tot 24-jarige minder slaapt dan de aangeraden acht uur, de kans dat hij of zij lijdt aan een angststoornis of depressie toeneemt met 14 procent. Ook is de kans groter dat een slechte slaper op de langere termijn last krijgt van dit soort problemen.
Ze kwamen tot deze conclusies door maar liefst 20.822 mensen een enquête te laten invullen over hun slaapgedrag en hun psychische toestand. 2937 van de proefpersonen kwamen bovendien één tot anderhalf jaar later terug voor een vervolgonderzoek.
Een ander verband rond kort slapen kwam aan het licht bij een Amerikaans onderzoek. Daaruit bleek dat mannen die leden aan chronische slapeloosheid en gemiddeld minder dan zes uur per nacht sliepen een vier keer zo hoge kans hebben om in de veertien jaar daarna te overlijden dan mannen zonder slapeloosheid. Voor vrouwen werd een dergelijk verband niet gevonden, iets wat de onderzoekers nog niet goed kunnen verklaren.
Tot slot bleek uit een ander Amerikaans onderzoek dat meisjes in hun tienertijd die door de week minder dan acht uur slapen meer vet binnen krijgen en meer snacken. In eerste instantie lijkt de verklaring daarvoor voor de hand te liggen: als je langer wakker bent, heb je meer tijd om te eten. Maar volgens de betrokken wetenschappers zijn er ook andere mogelijkheden. Zo kan een kortere slaapduur invloed hebben op bepaalde ‘eetlusthormonen’.
Verder kan het zo zijn dat slecht slapende tieners eerder hun toevlucht nemen tot comfort food (‘troosteten’). Dat laatste zou misschien kunnen verklaren waarom jongens géén last lijken te hebben van dit verschijnsel. Die zijn, zo claimen de onderzoekers, minder geneigd over te gaan tot emotional eating.
Bronnen: American Academy of Sleep Medicine (1), American Academy of Sleep Medicine (2), American Academy of Sleep Medicine (3)