Onderzoekers hebben ontdekt dat hete baden en wormeneitjes een gunstig effect hebben op de symptomen van autisme.
In een warm bad stijgt je lichaamstemperatuur en geeft je lichaam dezelfde signalen af als bij een infectie, waardoor het immuunsysteem wordt geactiveerd. Dit effect blijkt op sociaal gebied een gunstig effect te hebben op personen met autisme, omdat ze vaak juist een zwak immuunsysteem hebben. Dat laat onderzoek van het American College of Neuropsychopharmacology zien. Hieruit bleek bovendien dat wormeneitjes een vergelijkbaar effect hebben.
Verminderde symptomen
Ongeveer 1 op de 88 kinderen lijden aan autisme spectrum stoornis (ASS). Het is tot op de dag van vandaag niet bekend wat de precieze oorzaak is van autisme. Wat wel opvalt, is dat bij kinderen met autisme regelmatig afwijkingen in het immuunsysteem worden gevonden. Het gaat zowel om overgevoeligheid (allergieën) als om zogenoemde auto-immuunverschijnselen: stoornissen waarbij het lichaam niet alleen tegen bacteriën en virussen antistoffen produceert, maar ook tegen eigen organen.
Door een heet bad te nemen, reageert je lichaam hetzelfde als bij een infectie of virus. Je lichaam wordt, net als bij koorts, verhit. Daardoor komt tegelijkertijd het immuunsysteem op gang en zouden de symptomen van autisme zichtbaar verminderen. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat kinderen met autisme door koorts op sociaal gebied vooruit gaan.
Wormeneitjes
Voor het onderzoek werd er niet alleen geëxperimenteerd met hete baden, maar ook met wormeneitjes. Volwassen met ASS werden twaalf weken behandeld met Trichuris suis-eicellen. Dit zijn de eitjes van de worm Helminth trichura. Deze worm is veilig voor mensen omdat hij zich niet in het lichaam vermenigvuldigt, niet overdraagbaar is en spontaan verdwijnt.
Het effect van deze eitjes (waar de proefpersonen er zo’n 2500 per week van kregen) hadden, net als het warme bad, een positief effect op het sociaal gedrag van de proefpersonen. Dit komt doordat de eitjes de allergieën afremmen die ontstaan door het overgevoelig immuunsysteem van mensen met autisme.
Hoewel de exacte oorzaak van autisme nog altijd niet bekend is, lijkt dit onderzoek het idee te ondersteunen dat het immuunsysteem een sleutelrol speelt.
Bronnen: American College of Neuropsychopharmacology via EurekAlert!, Participate-autisme, Threewells
Beeld: Steve Cole