Scheikundigen hebben het eeuwenoude geheim van Chinese metselaars ontrafeld. Zo’n 1500 jaar geleden mixten deze bouwvakkers hun gewone metselspecie met kleverige rijstsoep. Het resultaat: superspecie.
Veel Chinese gebouwen of stadsmuren uit die tijd staan ondanks een aantal flinke aardbevingen nog steeds stevig op hun fundamenten. En dat komt doordat de Chinezen de traditionele mortel mixten met kleverige rijst.
Volgens onderzoeker Bingjian Zhang was dit de eerste samengestelde specie van organische en niet-organische ingrediënten. En dat heeft gewerkt. Want de niet-organische calciumcarbonaatdeeltjes uit de normale specie hebben doorgaans de neiging te kristalliseren, wat slecht is voor de stevigheid van de specie. Organische amylopectine-componenten uit de rijst remmen dit proces, en dat levert specie op die veel sterker is en blijft dan specie met enkel kalksteen.
Tegenwoordig zou de specie volgens Zhang ook ideaal zijn bij de restauratie of het opknappen van versleten historische gebouwen. Hij noemt de toevallige uitvinding van de gemengde specie omstreeks het jaar 500 na Christus zelfs “één van de grootste technologische innovaties uit die tijd”.
De specie werd onder andere gebruikt bij de bouw van tombes, stadsmuren en de typisch Chinese pagodes (zie foto). De Chinese muur stond daarentegen al zo’n zevenhonderd jaar toen de specie werd uitgevonden.
Bronnen: American Chemical Society, via PhysOrg.com
Beeld: Joice Wang