Piramides kennen we allemaal als gigantische bouwwerken die zijn opgebouwd uit zware, stenen blokken. Hoe sterk zijn deze constructies nou echt?
Dat de piramides het nogal lang volhouden, is wel duidelijk. De piramide van Gizeh bijvoorbeeld werd in 2540 voor Christus voltooid en dat maakt het bijzondere bouwwerk dus 4558 jaar oud. Omdat de Egyptenaren de piramides voor de eeuwigheid bouwden, werden ze vaak overdreven zwaar uitgevoerd. Maar, zo vraagt Silke Bruins zich af, hoe sterk zijn ze nou echt?
Kalksteen
Voor zover de Nederlandse Egyptoloog Huub Pragt weet, is hier geen onderzoek naar gedaan. Maar hij denkt dat de aftakeling van de Egyptische monumenten eerder het gevolg is van menselijk ingrijpen dan van natuurlijke oorzaken.
Pragt: “Er zijn bewijzen dat de constructies uit het Oude Rijk (2639-2216 v.Chr) en het Middenrijk (ongeveer van 2040-1783 v.Chr.) in latere tijden als steengroeves zijn gebruikt voor andere bouwwerken. En in de twaalfde eeuw was er in Cairo een aardbeving. Voor de wederopbouw van de stad zijn vele kalksteenblokken van de buitenzijde van de koningspiramides van Gizeh uit de Vierde Dynastie gebruikt. Dat heeft het verval versneld.”
Allerlei soorten en maten
Bovendien bestaat dé piramide niet. Piramides zijn er in allerlei soorten en maten. Het ontwerp van de piramides uit het Middenrijk was volgens Pragt gebaseerd op die uit het Oude Rijk. Alleen werd bij de bouw gewerkt met een patroon van haaks op elkaar staande, ruwe kalksteenblokken en een opvulling van zand, puin en tichelsteen.
“De buitenkant van deze piramides,” vertelt de egyptoloog, “werd bekleed met kalkstenen platen. Weersinvloeden, vooral de inwerking van regenwater, zorgde ervoor dat de bouwwerken al aan het einde van het Middenrijk aan verval onderhevig waren. Deze piramides hebben de tand des tijds veel minder goed doorstaan dan de piramides uit het Oude Rijk.”
Als de volledig uit kalksteen opgetrokken piramides van Gizeh door de mens onaangetast waren gebleven, hadden ze volgens Pragt vele tienduizenden jaren kunnen blijven bestaan. “Maar aangezien dat niet het geval is, denk ik dat ze enkele tienduizenden jaren eerder verdwenen zullen zijn.”
Deze vraag kon je vinden in KIJK 4/2018.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.
[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]
Beeld: Ricardo Liberato/CC BY-SA 2.0