KIJK-lezer Corrie Visser vraagt zich af hoe Chinezen eigenlijk typen in hun duizenden karakters tellende taal.
Wij hebben het maar gemakkelijk. Ons alfabet bestaat uit een schamele 26 letters, maar de Chinezen hebben een logografisch schrift waarbij voor elk woord een teken is bedacht. Daardoor kent de moderne Chinese taal duizenden karakters (waarvan de gemiddelde Chinees er overigens ‘maar’ een stuk of zesduizend kent). Veel te veel om op een toetsenbord te proppen en dus is de vraag van Corrie Visser niet zo gek. Hoe typen de Chinezen?
Er zijn verschillende oplossingen voor het probleem. Het meest gebruikt is het Pinyin-systeem, waarbij de fonetische weergave (de klank) van een karakters met behulp van een normaal qwerty-toetsenbord wordt ingetikt. En net als de tekstaanvulling op je mobiele telefoon raadt de software welk woord er wordt bedoeld. Dat werkt niet altijd even vlekkeloos. De Chinese taal kent namelijk nogal wat woorden die hetzelfde klinken, maar afhankelijk van de intonatie iets heel anders kunnen betekenen. In Pinyin kun je door een extra getal in te toetsen aangeven welke intonatie je precies bedoelt. En als dat nog niet genoeg is kun je het juiste karakter uit een pull-down-menu selecteren.
Een ander populair systeem heet Wubi. Dat gaat niet uit van de klank, maar van hoe het Chinese karakter eruit ziet. Om dat voor elkaar te krijgen is het eveneens op qwerty gebaseerde toetsenbord opgedeeld in vijf secties die verschillende pennenstreken weergeven: naar linksonder, naar rechtsonder, horizontaal, verticaal en een haak. De meeste Chinese tekens kunnen worden geschreven met maximaal vier toetsaanslagen die worden ingevoerd in de volgorde waarin ze ook met de hand zouden worden geschreven. Een ervaren Wubi-typist kan op die manier 160 Chinese karakters per minuut produceren.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!
Beeld: Jgremillot/CC BY-SA 3.0