Het lijkt sciencefiction, maar een eerste studie heeft aangetoond dat het kan: met onhoorbaar hoog geluid je humeur beïnvloeden.
Amerikaanse onderzoekers bedachten een nieuwe toepassing van ultrageluid, dat nu wordt gebruikt om echo’s te maken. Door je schedel bloot te stellen aan deze hoogfrequente geluidsgolven, kun je namelijk je stemming beïnvloeden. Volgens de eerste proefpersoon voelde de behandeling “alsof hij een martini op had”.
Ultrageluid bestaat uit ongeveer 10 miljoen vibraties per seconde en is onhoorbaar voor mensen. Volgens anesthesioloog Stuart Hameroff gaan kleine eiwitstructuren (microtubules genoemd) met het geluid meetrillen. Het zou kunnen dat hersencellen die verantwoordelijk zijn voor een blij gevoel, door deze trillingen harder gaan vuren.
Professor wordt proefpersoon
Collega’s van Hameroff reageerden niet echt enthousiast toen hij de methode, die wel in dieren werd bestudeerd, op patiënten wilde uitproberen. Zodoende werd Hameroff zelf de eerste proefpersoon (zie foto boven dit bericht). Het ultrageluid maakte twee uur lang zijn stemming beter. Of dat kwam door het ultrageluid of door het feit dat zijn theorie leek te kloppen, moesten vervolgstudies uitwijzen.
Na toestemming van allerlei commissies probeerde Hameroff zijn methode uit op 31 mensen met chronische pijn. De proefpersonen en artsen wisten niet of het apparaat aan of uit stond, waardoor kon worden getest of het blije gevoel een placebo-effect was. En jawel, de mensen bij wie het apparaat aan stond, kregen een betere stemming, terwijl bij de controlegroep de stemming niet veranderde.
Goed nieuws dus voor Hameroff, die zijn methode nu verder gaat onderzoeken. Uiteindelijk hoopt hij mensen met bijvoorbeeld depressie te behandelen.
Bronnen: Brain Stimulation, University of Arizona via EurekAlert!
Beeld: University of Arizona