Al jaren wordt gebouwd aan een ijsmuur rond Fukushima, en nu is hij eindelijk ‘gelanceerd’.
Het is inmiddels alweer vijf jaar geleden dat de kernramp van Fukushima plaatsvond. Maar nog steeds lekt radioactief grondwater uit Fukushima richting de Stille Oceaan. Een ondergrondse muur van bevroren aarde moet dit een halt toe roepen. Dit bevriezingsproces zou vorig jaar al plaatsvinden, maar doordat het “moeilijker bleek dan gedacht” liepen de Japanners achter op schema. Maar gisteren is het dan toch echt van start gegaan.
Zo’n 30 meter onder de grond rondom Fukushima is een buizensysteem aangelegd. Door de buizen wordt een pekeloplossing van circa -40 graden Celsius getransporteerd, waardoor het grondwater rondom de centrale bevriest. Zo vormt het een ijsmuur van 1,5 kilometer om de kerncentrale. Vervuild grondwater wordt hierdoor weerhouden de zee in te sijpelen.
De onderzoekers zijn nu eerst begonnen de grond aan de oostelijke zijde van de kerncentrale, die naar de oceaan is gericht, te bevriezen. Ze pakken het proces voorzichtig aan en zullen steeds een beetje meer grond laten afkoelen. De Japanners laten weten dat het acht maanden zal duren voordat de (inmiddels al bijna 300 miljoen euro kostende) ijsmuur helemaal af is.
Wat de gezondheidsschade van de kernramp van Fukushima écht was? Dit kun je lezen in KIJK 4/2016. Het artikel vind je los op Blendle (€).
Bronnen: NPR, Science Alert